Fotó: foxnews.com
Hirdetés

A FOX News legfrissebb kutatása továbbra is republikánusok győzelmet jósol a képviselőházban, most kettő-harminc mandátumos többséggel (összesen 220-248 mandátum). Ha a GOP jelöltjei megnyernék a jelenleg rendkívül szorosnak vélt körzetek felét, akkor a párt kényelmes, tizenhat mandátumos többséggel kormányozhatna (234 mandátum).

A GOP azonban valószínűleg kevesebb mandátumot szerez meg, mint azt a múlt hónapban mérték: akkor 22 mandátumos többségre számíthattak (ismét csak feltételezve, hogy megnyerik a szoros küzdelmek felét), a jelenlegi, tizenhat mandátumos többség tehát nettó hat hellyel kevesebbet jelent hat hét leforgása alatt.

Ugyanezen időszak során a közvélemény-kutatások szerint a demokraták valamelyest erősödtek. A FOX News legújabb kutatása azt mutatja, hogy a demokraták és a GOP egyaránt 41-41 százalékos támogatottsággal bír abban az esetben, ha arra keresik a választ, a regisztrált szavazók a demokrata vagy a republikánus jelöltre szavaznának-e körzetükben. Több más, megalapozott kutatás is hasonló – a demokraták számára kedvezőbb – elmozdulást mutat. Július és augusztus folyamán a benzinárak némileg mérséklődtek, a Legfelsőbb Bíróság abortuszügyben hozott döntése továbbra is vezető téma maradt, a demokraták pedig sikereket könyvelhettek el a chipgyártásról szóló törvény, valamint a klímavédelmi, egészségügyi és adócsomag kapcsán. Mindennek eredményeképpen a baloldal a nyár végére némiképp felszívta magát.

Joe Biden elnök népszerűségi mutatója is emelkedett néhány pontot, minden bizonnyal azért, mert ő volt az említett, népszerű törvények aláírója. A FOX News legújabb felmérése szerint jelenleg a választók 42 százaléka támogatja Bident, míg 58 százalékuk utasítja el, így az elnök júliusi, tizenkilenc pontos népszerűségi deficitje tizenhat pontra csökkent. Azonban Biden támogatottsága még mindig viszonylag alacsony az elnökség ezen szakaszát tekintve, ezért továbbra is csak rontja a demokraták kilátásait.

Korábban írtuk

A kongresszusi választási preferenciák és az elnök népszerűségi indexe együttesen érdekes képet vázolnak fel. A kongresszusi helyeket tekintve a demokraták és a republikánusok holtversenyben állnak. Az elnök megítélése azonban egyértelműen negatív. Mindkét adatnak lehet jelzőértéke, de ilyen megosztottság esetén valószínűleg a kongresszusi helyekre vonatkozó közvélemény-kutatás eredménye lesz közelebb a végeredményhez – írja elemzésében az amerikai hírcsatorna.

(forrás)