Öt embert vett őrizetbe a francia rendőrség egy robbantásos merénylet előkészítése miatt Párizs egyik legelőkelőbb negyedében – írja az Associated Press.


Fotó: MTI, illusztráció

A francia rendőrség szerint egy szomszéd értesítette a hatóságokat, miután Párizs 16. kerületének egy épületében gyanús tevékenységre lett figyelmes. 
A helyszínen egy robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak, az ügyben a terrorelhárítás kezdte meg a nyomozást.

Gerard Collomb francia belügyminiszter arról számolt be, hogy az egyik gyanúsított már megfigyelés alatt állt “radikalizmusa miatt”.

Amikor arról kérdezték a minisztert, hogyan lehetséges, hogy egy már megfigyelés alatt álló személy ilyen közel kerüljön egy merénylet elkövetéséhez, Collomb azt felelte, a radikálisoknak általában vannak “barátaik, kapcsolatrendszerük, amelyek képesek véghez vinni egy merényletet”, olyanok, akik nem mutatják kifelé a radikalizálódás jeleit, ám “készen állnak arra, hogy segítsenek”.
Hozzátette, ez az eset is azt mutatja, hogy Franciaországban a fenyegetettség “rendkívül nagy”.

“Felrobbantani egy épületet Párizs egyik legelőkelőbb negyedében – hát, nem azt mutatja ez, hogy senki nincs biztonságban? Ez nem csak a külvárosokban, a munkásnegyedekben fordul elő” – mondta a belügyminiszter.

Ezt a merényletet ugyanazon a hétvégén akadályozták meg, amikor Marseille-ben egy bevándorló, aki számos személyazonosságot használt, halálra késelt két embert. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

“Még mindig hadiállapot van érvényben annak ellenére is, hogy az Iszlám Állam több katonai vereséget szenvedett” – mondta Collomb.

demokrata.hu