Az European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű berlini agytröszt globális közvéleménykutatást készített a háború első évfordulójára. A felmérés szerint az európaiak és az amerikaiak egyetértenek abban, hogy a győzelemig segíteniük kell Ukrajnát, valamint, hogy Oroszország bevallottan az ellenségük. A kutatás alapján a következő világrendet két blokk fogja meghatározni, ami az USA és Kína lesz.

Hirdetés

Ezzel szemben Kína, India és Törökország a háború gyors befejezését preferálják, még akkor is, ha Ukrajnának területeket kell átengednie. Ezekben a nem-nyugati országokban és Oroszországban is valószínűbbnek látják a többpólusú világrend kialakulását, mint a kétpólusú berendezkedést.

A kutatás szerint a nyugati döntéshozóknak figyelembe kell venniük, hogy a Nyugat konszolidációja egy egyre megosztottabb posztnyugati világban zajlik; és hogy a feltörekvő hatalmak, mint India és Törökország, a saját feltételeik szerint fognak cselekedni, és ellenállnak annak, hogy Amerika és Kína csatájába keveredjenek.

Hogyan vélekedik a világ Oroszországról?

A kutatásban szerepelt egy olyan kérdés is, amely arra volt kíváncsi, hogy az adott országnak mi tükrözi legjobban a véleményét arról, hogy mit jelent Oroszország a válaszadó országa számára. Itt feltűnő, hogy egyesült a Nyugat, élesen elválva a többi országtól: míg Amerikában 14% gondolkodik pozitívan az oroszokról, addig Indiában például 80%.

Korábban írtuk

Hasonló drasztikus különbségek vannak a kutatásban résztvevő EU-s országok (14%), Nagy-Britannia (7%) és Kína (79%) valamint Törökország (69%) között.