Fotó: MTI/AP/GABON 24
Videófelvételről készített kép a gaboni puccsisták televíziós beszédéről Libreville-ben 2023. augusztus 30-án
Hirdetés

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot. A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha „véget vetnek a jelenlegi rezsimnek”.

Kiemelték: tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.

Néhány órával a közlemény felolvasása után a puccsisták által megalakított bizottság bejelentette, hogy házi őrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait és orvosait.

Korábban írtuk

A puccsisták többeket hazaárulás, közpénzek elsikkasztása, okirat-hamisítás, korrupció és kábítószer-kereskedelem gyanújával letartóztattak, köztük az elnök egyik fiát, Noureddin Bongo Valentint, továbbá Ian Ghislain Ngoulou kabinetfőnököt és Abdul Hosseinit, az elmozdított államfő egyik tanácsadóját is.

Helyszíni beszámolók szerint több százan tódultak Libreville utcájára ünnepelni, az AP hírügynökség beszámolója szerint viszont sokan – erőszakcselekményektől tartva – elhagyták a fővárost.

Az állami televízió képsorain mindeközben az látszódott, hogy a katonák Brice Oligui Nguema tábornokot, a gaboni hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda vezetőjét ünnepelték, és azt kiáltozták, hogy őt akarják elnöküknek.

Nguema tábornok a Le Monde című francia napilapnak szerda délután adott nyilatkozatában azzal indokolta a katonai hatalomátvételt, hogy Bongo elnöknek egy harmadik mandátumhoz már nem volt joga, mivel „alkotmánysértő módon” választották meg; egyúttal bejelentette, hogy az elnököt ugyan nyugdíjazták, de jogaitól nem fosztották meg, így átlagos állampolgárként élhet tovább. A katonai junta további terveivel kapcsolatban elmondta: a tábornokok konszenzussal kívánják eldönteni, hogy kit bíznak meg az ország irányításával.

A házi őrizetbe helyezett elnök, Ali Bongo Ondimba videoüzenetben nemzetközi segítséget kért országa számára.

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke közleményben ítélte el a puccsot, amely álláspontja szerint súlyosan sérti az Unió alapelveit, egyúttal arra szólította fel a gaboni hadsereget és hatóságokat, hogy az ország köztársasági alapértékeit tiszteletben tartva garantálják a volt elnök és kormánytagok, valamint családjaik sértetlenségét és biztonságát.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén elítélte a gaboni puccskísérletet, és arra szólított fel minden érintettet, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, folytassanak tartalmas és széles körű párbeszédet, továbbá biztosítsák a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását – közölte szerdán az ENSZ szóvivője. A főtitkár arra szólította fel a nemzeti hadsereget és a biztonsági erőket, hogy biztosítsák az elnök és családja testi épségét.

A Gabonban két telephelyen is dolgozó, a világ legnagyobb mangánkitermelő vállalataként ismert francia cég, az Eramet az országban történt eseményekre reagálva szerdán bejelentette, hogy dolgozói és telephelyeinek biztonsága érdekében leállította a termelést. A bejelentésre a vállalat párizsi tőzsdén jegyzett részvényei 18,8 százalékot veszítettek értékükből.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson a szavazatok 64,2 százalékával. Őt követte Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig „a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre” figyelmeztetett.

A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.