A politikus videókapcsolaton keresztül szólalt fel a norvégiai Stavangerben tartott energiakonferencián: szerinte Oroszország arra törekszik, hogy megakadályozza az európai országok gáztározóinak feltöltését, miközben az emelkedő energiaárak már így is húsba vágó problémát jelentenek a vállalkozásoknak és a háztartásoknak.

Hirdetés

Az ukrán államfő felszólalásában arra reagált, hogy az orosz földgázexportot bonyolító Gazprom karbantartási munkákra hivatkozva hamarosan leállítja a szállítást az Északi Áramlat vezetéken. A leállás felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország a gázszállítások visszafogásával próbál nyomást gyakorolni a nyugati országokra. Oroszország szerint viszont erről szó sincs.

A tolmács segítségével felszólaló Zelenszkij ezután szankciók elrendelését követelte az orosz energiavállalat, a Roszatom ellen, de konkrétumokat nem közölt. A Roszatom szerinte azzal zsarolja a világot, hogy nukleáris baleset következhet be a zaporizzsjai atomerőműben.

A március óta orosz ellenőrzés alatt működő atomerőművet az utóbbi hetekben többször érték tüzérségi lövések ezért a múlt héten egy ideig nem termelt áramot, és lekapcsolódott az ukrán elektromos hálózatról.

Az erőművet pénteken újraindították. A tervek szerint a hét folyamán ellenőrzés céljából a helyszínre látogat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) küldöttsége. A világ legfejlettebb iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoport aggodalmának hangot adva hétfőn azt követelte: az ügynökség munkatársai kapjanak garanciát arra, hogy az ellenőrzés idején szabadon mozoghassanak a telepen.

Korábban írtuk