Megmosolyogtatja, amikor egyesek problémának tartják, ha a jobbközép pártok nem ugyanannak az európai parlamenti frakciónak a tagjai lesznek a jövő nyári EP-választások eredményeképpen – mondta újságíróknak nyilatkozva. Ez nem számít újdonságnak. Amikor a balközép volt kormányon Olaszországban, annak a koalíciónak a pártjai sem ugyanannak az európai pártcsaládnak a tagjai voltak – tette hozzá.

Hirdetés

„Sokkal összetettebb kérdésről van szó: különböző pártcsaládok tagjaiként is nagyon jól lehet kormányozni Olaszországban. A cél az, hogy teljesen más legyen az az Európa, amelyet a következő európai parlamenti választások után irányítani fogunk” – hangoztatta Giorgia Meloni. Megjegyezte: az olasz kormánypártok azon dolgoznak, hogy az ország szerepét erősítsék Európában, és egy olyan európai parlamenti többség kialakulását segítsék elő, amely eltér az eddigiektől.

Giorgia Meloni, aki a jobboldali Itália testvérei elnöke, a milánói vásártéren tett látogatása keretében beszélt az EP-választásokról. A kormányfő szerdán Rómában fogadta Roberta Metsolát, az EP jelenlegi elnökét. Azt megelőzően Meloni szövetségesével, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel, a jobboldali Liga vezetőjével egyeztetett, majd Salvinivel csütörtökön is találkozott.

Matteo Salvini december 4-én Firenzében a Szabadítsuk meg Európát című találkozóval indította el a Liga európai választási kampányát, és erre meghívta az európai jobboldali erőket is. A találkozó címével arra utalt, hogy az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet szerinte meg kell szabadítani az ezeket „jogtalanul elfoglaló baloldaltól és Soros Györgytől”.

Az olasz kormánypártok három eltérő pártcsalád tagjai Európában: az Itália testvérei az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja, amelynek 2020 óta Giorgia Meloni az elnöke. A Liga az Identitás és Demokrácia (ID) tagja, miközben a szintén olasz kormánypárt Hajrá Olaszország (FI) az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik.

Giorgia Meloni kijelentéseire reagálva Giorgio Mulé, a Hajrá Olaszország egyik politikusa csütörtökön azt hangoztatta, hogy pártja nem lehet az Alternatíva Németországért (AfD), a holland Szabadságpárt (PVV) és a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szövetségese. Utóbbi pártoknak a Liga a szövetségese jelenleg.

Giorgia Meloni az egyik olasz kereskedelmi rádióban azt mondta, hogy az olasz kormányerők nem lehetnek megosztottak, ha győzni akarnak Európában. „Nagyon kemény választási kampányt várok, mivel politikai ellenfeleink is látják, hogy a jobbközépnek van esélye a változtatásra” – mondta Meloni.

Az Itália testvérei kampánya december 14-én kezdődik a párt Rómában esedékes háromnapos nagygyűlésén.

Korábban írtuk