Fotó: Giorgia Meloni Facebook-oldala
Hirdetés

Meloni kijelentette, az utóbbi egy évben az általa vezetett kormány „a józan ész mellett foglalt állást, az olaszok mellett, akik korábban védtelenek voltak, féltek, és nyomás alatt tartották őket. Miközben a túloldalon a baloldal foglal helyett, melynek kizárólagos feladata a kormány támadása”.

Meloni példaként említette a kormány főbb intézkedéseit, köztük a börtönbüntetések szigorítását, a szervezett bűnözés elleni fellépés erősítését, a kábítószer-birtoklást és a fiatalkori bűnözést szigorító intézkedéseket, a bankok extraprofitjára kivetett adót, melyeket a baloldal mind ellenzett.

„Haragot érzek, amikor azt látom, hogy a baloldal az ország minimális nehézségein lelkendezik” – mondta Meloni. Megjegyezte, a labdarúgó világbajnokságon rúgott gólként ünneplik, és a balkonokon pezsgőt bontanak, ha a jobboldali kormány idején csökken az olasz GDP.

Az FdI több mint 25 százalékkal nyerte a tavaly szeptember 25-i parlamenti választásokat, és szövetségeseivel, a Matteo Salvini vezette Ligával és az akkor Silvio Berlusconi irányította Hajrá, Olaszországgal (FI) alakított kormányt. Meloni és miniszterei október 22-én tették le esküjüket. 

Korábban írtuk

„Téved, aki azt hiszi, hogy az elmúlt egy év bizonyult csak nehéznek, mivel a politikai küzdelem a következő időszakban még keményebb lesz, még több támadással, csapdával és kísérlettel arra, hogy kiüssenek bennünket a nyeregből” – magyarázta Meloni.

A kormányfő azt hangoztatta, hogy az ellenzék és a sajtó egy része a családját érintő sárdobálástól sem riadt vissza. Úgy vélte, a támadásoknak bumeránghatása lett, mivel lejáratás helyett alátámasztották, hogy „olyan ember vagyok, akinek mondtam magam”.

Meloni szerint az olasz gazdaság nem omlott össze, ellenkezőleg, a jobboldal menti meg; a növekedési előrejelzések meghaladják az európai átlagot. „Évek óta nem látott stratégiával kívánjuk erősíteni az ország gazdaságát, vissza akarjuk adni Olaszországnak az elfeledett büszkeségét és stabilitását” – fejtette ki a miniszterelnök.

Meloni előlegezte, hogy 2024-ben el akarják indítani az elnöki köztársaság bevezetését előkészítő alkotmányos reformot, valamint adó- és igazságügyi reformot terveznek. Emlékeztetett, hogy jövőre Róma veszi át a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport vezetését. Kiemelte, hogy az ország külpolitikája nem függetleníthető a belpolitikától, és kormánya szembe kíván nézni a migráció évtizedek óta megoldatlan kérdésével.

„Hatalmas munkáról van szó, de a végén mi fogunk felülkerekedni az emberkereskedőkön, megállítjuk az illegális migrációt, és szabályozzuk a törvényes bevándorlást” – jelentette ki Giorgia Meloni.

Giorgia Meloni azt mondta, tudja, hogy akik egy éve őrá szavaztak, azonnali eredményeket vártak, de vállalja támogatottsága rövid távú gyengülését, ha tiszavirág életű megoldások vagy propagandaszagú válaszok helyett szerkezeti megoldásokat tud majd felmutatni.

Az AdnKronos hírügynökség által kedden közölt felmérés szerint az FdI vezeti továbbra is a pártok népszerűségi listáját, támogatottsága 28,5 százalékos. A legnagyobb ellenzéki erő, baloldali Demokrata Párt (PD) 19,7 százalékon áll. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17,4 százalékos népszerűséggel rendelkezik, a Liga 9,6 százalékot, a Hajrá Olaszország 6,4 százalékot kapna, ha most tartanák a választásokat.