Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy jól ismeri a magyar miniszterelnök nézeteit, amelyek nem egyeznek az általa képviseltekkel Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban, de megjegyezte: szerinte a magyar kormányfő nézeteihez az Európai Bizottság merevsége és szigorúsága vezetett.

Hirdetés

Meloni kifejtette, hogy kormánya Kijev oldalán áll, de a megoldást nem kizárólag Ukrajna anyagi támogatása jelenti: „a háború következményeivel is számolni kell, mivel a konfliktus az európai közvéleményt már eddig is terhelte”.

Giorgia Meloni felidézte, hogy elődje, Mario Draghi, aki tavaly októberben adta át a miniszterelnöki széket Giorgia Meloninak, 2022 júniusában vonattal utazott Kijevbe Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Hármukról felvétel is készült a vasúti fülkében.

Egyesek számára a külpolitika azt jelenti, hogy közös fotót készítenek Franciaországgal és Németországgal, de eredményt nem hoznak haza. Európa nem három tagból áll, hanem huszonhétből, és mindenkivel tartani kell a kapcsolatot: én Németországgal, Franciaországgal, de Magyarországgal is beszélek. Így végzem jól politikusi munkám

– válaszolt Giorgia Meloni a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik képviselőjének, az alsóház külügyi bizottsága elnökének, Lia Quartapellének a felvetésére. Quartapelle arra szólította fel Melonit, válasszon Európa és Orbán Viktor között, mivel nem lehet egyszerre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor barátja is.

Korábban írtuk

Giorgia Meloni megerősítette, hogy Róma támogatja a tagjelölt Moldova és Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását is, valamint Georgia hasonló törekvéseit.

Az izraeli-palesztin helyzettel kapcsolatban az olasz miniszterelnök kifejtette, nem szabad engedni a Palesztin Nemzeti Hatóság további gyengülését, mivel anélkül nehezen tud majd újraindulni a konfliktus utáni politikai-társadalmi újjáépítés.

Giorgia Meloni hozzátette, a legerősebb védelmet kell biztosítani a zsidó közösségek számára, melyeket „az antiszemitizmus egyre erősebb hullámai fenyegetnek”.