Giorgia Meloni kijelentette, rá és sokakra Olaszországban hatással volt, amikor bilincsben látták belépni a tárgyalóterembe Ilaria Salist.

Hirdetés

„Mi nem vagyunk hozzászokva, de ezt a bánásmódot Magyarországon nem kizárólag Ilaria Salisnak tartják fenn, Magyarországon ez mindenkire érvényes, ahogy számos más nyugati országban is gyakorlatnak számít” – mondta a kormányfő a csütörtök esti interjúban.

Giorgia Meloni a RAI1 közszolgálati televíziócsatorna legnépszerűbb politikai műsorának, a Porta a Portának adott interjút, amelyben többek között a Magyarországon fogva tartott nő elleni jogi eljárásról is beszélt.

Meloni úgy vélte, felesleges hangoztatni a bíróságok önállóságát, „ha az olasz parlament tagjai azt sürgetik, hogy az olasz kormány avatkozzon be a magyar kormánynál annak meghatározására, hogy mi történjen Ilaria Salis tárgyalásán”.

Korábban írtuk

Giorgia Meloni tréfából, olaszos angol kiejtéssel azt mondta: „Uraim, tegyük fel a kérdést, tudjátok, mi az a jogállam? Tudjátok, mit jelent a bíróság autonómiája?”.

Kifejtette, a jogállam és a bíróság önállósága mindenhol létezik Európában, és ami egy európai állampolgárral történik, aki nem annak a tagállamnak az állampolgára, ahol jogi eljárás zajlik vele szemben, „azt a jogi szervek intézik el, nem a kormányok egymás között”.

Az olasz kormányfő hozzátette, Európában „komplikált” és elfogadhatatlan lenne, ha akár Orbán Viktor avatkozna be a perbe, és megmondaná az ügyészségnek, bíróságnak mit kell tennie, „vagy ugyanazt én tenném meg”.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet az olasz kormány, Giorgia Meloni elmondta, hogy kormánya megfelelő bánásmódot kérhet állampolgára számára, „és én erről beszéltem Orbán Viktorral” – utalt a magyar kormányfővel egy korábban folytatott megbeszélésre.

Meloni úgy vélte, az olasz kormány felléphet a jogerős ítélet megszületése után is.

Kijelentette: az olasz baloldal által Ilaria Salisért indított politikai kampány „kontraproduktív”. „Csendben kell tenni, mert ha rágalmazod a veled szemben álló tárgyalópartnert, nehezen tudsz valamit elérni” – mondta Giorgia Meloni.