Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók egyik célpontjává vált Lampedusa szigetén tett látogatásának végén tartott sajtóértekezleten
Hirdetés

Az olasz kormányfő az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának csúcsszintű eszmecseréjén szólalt fel New Yorkban, és azt hangsúlyozta, hogy „tarthatatlan nyomás” alá helyezi Olaszországot a Lampedusára érkező, migránsokat szállító bárkák sokasága.

Giorgia Meloni egyben elutasította az Európai Unió és Tunézia megállapodásával kapcsolatos bírálatokat. Az olasz kormányfő kulcsszerepet játszott a migráció megfékezését célzó egyezség tető alá hozásában.

„Fontos, hogy a Tunéziával létrejött szándéknyilatkozatot végrehajtsák. Ez egy olyan minta, amelyet más országok esetében is lehet alkalmazni” – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a migránsokkal kapcsolatos helyzet nagy figyelmet és sok szolidaritást kap. „A gond az, hogy mikor és milyen mértékben fordul át ez a szolidaritás kézzelfogható tettekre. Ez az, ami engem most érdekel” – tette hozzá Giorgia Meloni.

Korábban írtuk