Fotó: MTI/EPA
A palesztinokat támogató tüntetés a hollandiai Amszterdamban
Hirdetés

Hálid Mesál (67), a Hamász korábbi vezetője és alapító tagja egy tévébeszédében arra buzdította híveit, hogy a muszlimoknak – köztük a diaszpórában élőknek – ki kell mutatniuk a haragjukat. „Ez lesz az Al-Aksza özönvízpénteke, amely üzenetet küld a cionistáknak és az Egyesült Államoknak.”

Kijelentette, hogy minden muszlimnak támogatnia kell pénzzel a Hamászt Gázában. Hálid Mesál ezt „pénzügyi dzsihádnak” nevezte. A szomszédos muszlim nemzeteknek is fokozniuk kell az Izraelre nehezedő nyomást. Mesál nyilvánvaló célja, hogy a konfliktus eszkalálódjon és az egész régióra kiterjedjen. Talán a legfontosabb üzenete ez: a világ minden muszlimjának dzsihádot kell viselnie, harcolnia és mártírrá válnia az Al-Akszáért, a jeruzsálemi Templom-hegyen található mecsetért.

Ugyanezt skandálták a tüntetők múlt szerda esti tüntetéseiken a bécsi Ste­phans­platzon. Allahu Akbar! kiáltásaik mellett más szlogenek is hallatszottak. „Mohamed hadserege visszatér” – visszhangozták a tüntetők. Bár a rendőrség betiltotta a Palesztina-párti demonstrációt, a tüntetők elfoglalták a bécsi Ste­phansplatzot. A rendőrség próbálkozásai a mintegy ötszáz fős tömeg feloszlatására nem jártak sikerrel.

Szombatra a Favoriten negyedbe, a Columbusplatzra újabb tüntetést jelentettek be, amit a hatóságok nem tiltottak be. A rendőrök kordonnal vették körül a Hamász támogatóit. 304 személyt igazoltattak. Egy fő ellen bűncselekmény, 292 ellen a gyülekezési törvény megszegése, 11 ellen pedig egyéb közigazgatási szabálysértés miatt vádat emeltek. Bécs polgármestere, Michael Ludwig (SPÖ) bírálta a tüntetéseket, mert antiszemita kijelentések hangzottak el, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem támogatja az általános tilalmat. Az ilyen demonstrációk engedélyezése vagy betiltása a hatóságok feladata. A Favoritenbe bejelentett nagygyűlés esetében nem hoztak tiltó döntést.

Akárcsak Ausztriában, Párizsban is több ezer palesztinbarát tüntető gyűlt össze a tilalom ellenére. A francia rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be. A demonstrálók az „Izrael gyilkos” és „Macron a cinkosa” jelszavakat kiabálták, válaszként arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök bírálta a Hamász erőszakos támadását, és szolidaritását fejezte ki Izraellel.

Ekkor jött a sokkoló hír: iszlamista indíttatású késes támadás történt egy iskolában a francia Arras városában. Egy ember meghalt, többen megsérültek. A Le Parisien újság feltételezett terroristaindíttatású támadásról számolt be. A gyanúsítottat, Mohammed M.-et letartóztatták. A támadó Allahu Akbar! kiáltással lépett be az iskolába. A halálos áldozat egy tanár volt, közölte a francia rendőrség. Egy másik tanár és egy felügyelő súlyosan megsérült. A csecsen származású elkövetőt testvérével együtt fogta el a rendőrség.

Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be, hétezer katona járőrözik a közterületeken. Biztonsági okokból a múlt szombaton kiürítették a turisták körében rendkívül népszerű Louvre-t és a versailles-i kastélyt is. A Louvre kommunikációs szolgálata közölte, hogy a múzeumban nem történt semmilyen incidens, senki nem sérült meg.

Elfajult a helyzet a hamburgi főpályaudvaron is: a palesztinbarát tüntetők összecsaptak a rendőri erőkkel. Egy újságíró rúgások következtében megsérült. A tiltás ellenére utcára vonultak Münchenben és Frankfurtban is. A tervek szerint már múlt szerdán palesztinpárti tüntetésekre került volna sor Berlinben. A hatóságok azonban kedd este úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik ezeket.

A rendőrség szombat délután feloszlatott egy tüntetést Neuköllnben, miután Izrael-ellenes szlogenek hangzottak el. Alig néhány órával az Izrael elleni palesztin támadás kezdete után Berlin-Neuköllnben a Hamász-szimpatizánsok az utcára vonultak, és édességet osztogattak a járókelőknek.

Ismét a fókuszba kerültek azok a szervezetek, amelyek már korábban is felhívták magukra a figyelmet alkotmányellenesnek minősített cselekményeikkel. Az Alkotmányvédelmi Hivatal már korábban megfigyelése alá vonta a Samidoun nevű szervezetet, amelyet felelősnek tartanak a jelenlegi Izrael-ellenes kampányért. A Samidount 2011-ben alapították az Egyesült Államokban. A szervezet célja a palesztin foglyok érdekérvényesítése az izraeli börtönökben. A Samidounnak a világ számos országában van kirendeltsége, köztük Svédországban, Franciaországban, Kanadában, Belgiumban, Hollandiában és Németországban is.

A német hatóságok állítása szerint a Samidoun az emberi jogok leple alatt a palesztin terrort dicsőíti. A hálózat úgymond a Palesztin Felszabadítási Szervezet fedőszervezeteként működik, és hidat épít a különös nevű szélsőbaloldali Migrantifa és a palesztinok között. A Palesztin Felszabadítási Szervezet a marxizmus–leninizmus eszméit keveri az arab nacionalizmussal, nem ismeri el Izraelt és elutasítja a béketárgyalásokat. Bassár el-Aszad, Szíria elnöke anyagilag és politikailag támogatja Szíriában, de vannak támogatói Iránban és a libanoni Hezbollahban is.

Olaf Scholz német kancellár (SPD) bejelentette a Samidoun palesztin hálózat és a Hamász németországi tevékenységének betiltását is, ezt csütörtökön a Bundes­tagban kiadott kormánynyilatkozatában közölte. „Nagyon intenzíven dolgozunk a Scholz által most bejelentett tilalmak bevezetésén, és a lehető leggyorsabban végrehajtjuk őket” – mondta csütörtökön a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Korábban írtuk

Azóta is világszerte Izrael-ellenes tüntetések zajlanak. Számos kanadai, amerikai, illetve ausztrál városban is utcára vonultak. Sydney-ben azt skandálták, hogy „el kell gázosítani minden zsidót”. New Yorkban a több száz tüntető népirtással vádolta Izraelt, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza közel-keleti szövetségese támogatását, adta hírül a The Guardian. Néhány száz palesztinbarát tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok déli részén, Miamiban is. Erős rendőri jelenlét kísérte a tüntetést, elválasztva a demonstrálókat az utca túloldalán összegyűlt tucatnyi Izrael-barát tüntetőtől.

Izrael pekingi nagykövetsége előtt az utcán megkéselték és súlyosan megsebesítették a külképviselet egyik diplomatáját. A teljesen fehérbe öltözött támadó egy hosszú kést tartott a kezében. A képeken látható, ahogy vérző combsérüléssel távozik a tetthelyről.

Józan üzenetet küldött Izraelnek James Cleverly, Nagy-Britannia külügyminisztere. A politikus arra figyelmeztetett, hogy az iszlamista Hamász tűzvészt akar kirobbantani. Izrael saját érdeke, hogy megkímélje a civil palesztin áldozatokat a Gázai övezet közelgő inváziójában, mondta vasárnap Cleverly a Sky Newsnak. A Hamász egyértelműen nagyobb arab–izraeli háborúvá akarja változtatni a konfliktust, vagy akár az iszlám és a világ többi része közötti háborúvá, mondta. „De ezt senki nem szeretné. És ezért adjuk ezt a kemény tanácsot baráti pozícióból”, tette hozzá.