A Krónika Online emlékeztet rá, hogy a kijevi kormányzat azután kezdte el használni a konstancai kikötőt, hogy Oroszország 2022 februárjában indított inváziója miatt leállították a saját fekete-tengeri kikötőiken keresztüli szállítást.

Hirdetés

Ukrajna 2023-ban 14 millió tonna gabonát exportált Konstancán keresztül, ami a kikötő összes tavalyi gabonaszállításának mintegy 40 százaléka, szemben a 2022-es 8,6 millió tonnával – írja a Reuters.

Az év második felében azonban csökkent a tranzitmennyiség, miután Oroszország többször is támadta Ukrajna folyami kikötőit a Romániával határos Duna-szakaszon.

Jim O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki tájékoztatón elmondta, hogy Ukrajna decemberben mintegy 7,5 millió tonna gabonát exportált, főként saját folyosóján, de Konstancán keresztül is. „Úgy látom, hogy ez a jövőben is hasonló formában folytatódik” – mondta O’Brien újságíróknak. 

Korábban írtuk

„Ahhoz, hogy talpra álljon, Ukrajnának exportálnia kell. Úgy gondolom, hogy már a mostani exportszint fenntartása – körülbelül hétmillió tonna gabona és további körülbelül egymillió tonna egyéb termék havonta – több mint 25 milliárd dolláros éves GDP-t jelentene az ukrán gazdaságnak. Szerinte ez öt-hatmilliárd dollár adóbevételt eredményez.

O’Brien és az Európai Bizottság mobilitásért és közlekedésért felelős főigazgatója rendszeresen találkozik román, moldovai és ukrán illetékesekkel, hogy megtalálják a gabonaszállítási kapacitás növelésének módjait.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.