A törvényjavaslatot 295 képviselő jelenlétében 262 igen szavazattal fogadta el a 300 tagú görög parlament – jelentette az AMNA görög állami hírügynökség. A törvényjavaslatot az ellenzék is támogatta.

Hirdetés

Azon kritikákra válaszul, miszerint a törvényjavaslat rossz üzenet a migrációt illetően, a kormány hangsúlyozta, hogy az intézkedés egyszeri, és csak korlátozott számban biztosít lehetőséget a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok megsegítésére.

A hároméves engedélyre azok a személyek pályázhatnak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, 2023. november 30-át megelőzően legalább három évig éltek és dolgoztak bejelentés nélkül az országban, és állásajánlattal rendelkeznek egy görögországi munkáltatótól.

A kormány becslései szerint a törvényi előírásnak a Görögországban tartózkodó 300 ezer bevándorlóból mintegy 30 ezer felel meg. A Görögországban maradt migránsok többségét a mezőgazdaságban és idegenforgalomban alkalmazzák feketén. Szakértői becslés szerint mintegy 80 ezer dolgozó hiányzik mindkét ágazatból.

Korábban írtuk