Fotó: MTI/EPA/NTB/Marit Hommedal
Kisrepülőgép a bergeni Flesland repülőtér felett 2022. október 19-én

A norvég hadsereg és az állami tulajdonú repülőterek üzemeltetője, az Avinor döntését azt követően jelentette be, hogy hajnali 4.15 órakor drón behatolását észlelték a bergeni repülőtéren. Később további drónokat is észleltek.

Hirdetés

Lehetséges, hogy az észlelések egy része időjárási jelenségekkel magyarázható. Nem vagyunk biztosak abban, hogy egy vagy több drónról van szó, de abban igen, hogy legalább egyet észleltünk’ – mondta el – mondta Orjan Djuvik rendőrségi szóvivő.

Az NTB norvég hírügynökség kiemelte, hogy a bergeni repülőtér Norvégia fő haditengerészeti támaszpontja közelében található, és a légteret is lezárták. A Haakonsvern bázis Észak-Európa egyik legnagyobb tengeri katonai támaszpontja.

Bergentől északra is drónt jeleztek a kisebb, belföldi Foerde repülőtér közelében, amely szintén ideiglenesen bezárt – közölte az NTB.

A rendőrség közleménye szerint ez ügyben gyanúsítottat nem azonosítottak. Az elmúlt hetekben legalább hét orosz állampolgárt vettek őrizetbe drónok berepülése vagy érzékeny norvégiai helyszínekről való felvételek készítése miatt.

A norvég szabályok értelmében orosz társaságok vagy állampolgárok által üzemeltetett légi járműveknek tilos norvég területre repülniük, onnan felszállni vagy átrepülniük felette. Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de döntéseivel igazodott az EU intézkedéseihez.

Elfogadhatatlan, hogy külföldi hírszerzés drónokat vet be norvég repülőterek felett. Az oroszok nem repülhetnek drónokkal Norvégiában – mondta Jonas Gahr Store miniszterelnök az NRK norvég műsorszolgáltató szerint.

A bergeni repülőteret reggel 6.30 órakor bezárták, és 2 órával később újra megnyitották. Ez Norvégia második legnagyobb reptere; évente több mint 6 millió utast szolgál ki.

Az elmúlt hetekben számos drónt észleltek norvég olaj- és gázplatformok, és más létesítmények közelében is.

Az Avinor repülőtér-üzemeltető kedden az NRK-nak elmondta, hogy idén eddig 50 potenciális drónészlelést jelentettek a polgári repülőtereken, ebből 27-et július óta.

Az NTB szerint 2021-ben és 2020-ban 17, illetve 14 drón-észlelést jelentettek, míg 2019-ben ez a szám 44 volt.

Korábban írtuk