Fotó: ShutterStock.com/franconiaphoto
Hirdetés

Németországban a tartományok döntései alapján továbbra is érvényben marad még sok járványügyi korlátozó intézkedés

A szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők közös döntése általános érvényű alapelveket fektetett le a járványlassító intézkedések lazításáról. Így megállapodtak a többi között arról, hogy április 20-tól megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek, és mérettől függetlenül az autókereskedések, a kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok.

Mivel az új típusú koronavírus elleni védekezésben érintett területek többsége – például az oktatás és a járványügyi szabályozás – tartományi hatáskör, ezért a helyi kormányok önállóan döntenek ezekben az ügyekben. A tartományok eltérő döntései következtében a korlátozások feloldásában jelenleg jelentős területi különbségek vannak Németországon belül.

Korábban írtuk

Bajorországban például egyelőre csak a barkácsáruházak, a kertáruházak és a kertészetek nyithatnak meg, az egyéb – 800 négyzetméternél kisebb – üzletek pedig egy héttel később. Brandenburgban viszont a kiskereskedelem mellett a kulturális intézményrendszerre, a politikára és a vallásra is kiterjed a lazítások első köre, így a távolságtartást biztosítása mellett a jövő héten a múzeumok is megnyithatnak, a szabad ég alatt legfeljebb 20 fős demonstrációt lehet tartani, és ugyancsak 20 résztvevővel keresztelőket és gyászünnepségeket, temetéseket is lehet rendezni. Az általános szabályozás alapján Németországban a vizsgák előtt álló, végzős évfolyamokban már április 27-től folytatható a tanítás – az osztálytermekben minden második helyen ülhetnek tanulók, legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól -, de a többiek közül egyelőre csak a jövőre végző évfolyamok tanulói járhatnak majd iskolába, és csupán május 11-től.

A német állam maszkviselési kötelezettséget nem vezetett be, de – a szövetségi megállapodás szövege szerint – „nyomatékosan javasolt” az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi maszk viselését minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a társadalmi távolságtartás szabályát, így például a tömegközlekedésben. Bár szövetségi, állami szinten nem kötelező, azonban a tartományok saját döntése alapján mostanra csaknem valamennyi német tartományban maszkviselési kötelezettség lépett életbe.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
„Normalitás” feliratú védõmaszkot visel egy tüntetõ a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett kormányzati intézkedések elleni tüntetésen Bécsben 2020. április 24-én

Ausztriában kötelező a szájmaszk, így májusban kinyithatnak az éttermek és a szállodák

Már április utolsó hetében kinyithattak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Ugyanakkor kötelező a szájmaszk viselése, és be kell tartani a kötelező távolságtartást vásárláskor.

Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás. A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük. A templomokban pedig május 15-től tarthatnak istentiszteleteket. Május 15-én nyithatnak ki az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában. Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak ki az éttermek és a szállodák. Az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek, az asztalnál ülőkre ugyanakkor nem vonatkozik az egyméteres távolság betartása, a személyzetnek pedig szájmaszkot kell viselnie. Az éttermek reggel hat órától 23 óráig tarthatnak nyitva.

Az április végéig hatályban lévő kijárási korlátozások helyébe május elsejétől egy új, június végéig tartó szabályozás lép életbe, amely már engedélyezi a legfeljebb tízfős összejöveteleket. Ugyanakkor a májustól a tüntetéseken kötelezővé teszik legalább egy méter távolság tartását és a szájmaszk viselését a hatóságok. A tüntetések szervezőinek pedig garantálniuk kell, hogy ezeknek a követelményeknek a résztvevők eleget tesznek. Az osztrák kormány döntése alapján a Traiskirchenben és Bergheimben lévő menekültügyi központok a karanténnal összefüggő rendelkezések miatt április végéig nem vesznek fel újabb lakókat; eddig ugyanis már több menedékkérő koronavírustesztje is pozitív lett.

Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak

Lengyelország a vírus terjedése elleni egészségügyi lépések után most a korlátozó intézkedések enyhítésében is az élen jár már

Lengyelországban már április 20-a óta enyhülnek a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések. Lazítottak a kijárási korlátozásokon is. Újból lehet erdőkbe, parkokba járni, viszont a zöld területeken ezentúl is kötelező betartani az egymás közötti távolságtartás szabályait.

A lengyel kormány a könnyítéssel egy időben előírta a polgárai számára a kötelező távolságtartás szabályainak szigorú betartását, valamint kötelezővé tette a szájmaszk köztéri viselését. Az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen tartózkodhatnak majd a boltokban és templomokban.

Április 27-től enyhítettek az üzleti szolgáltatásokra vonatkozó intézkedéseken. Így a 100 négyzetméter alatti üzletekben egy pénztárra számolva 4 ügyfél tartózkodhat egy időben, nagyobb boltokban pedig 15 négyzetméterenként 1-1 személy. Ez a szabály vonatkozik a templomokra is, amelyekben eddig csak öt hívő vehetett részt a szertartásokon. A bolti eladóknál egyúttal kötelező egészségügyi ellenőrzést (lázmérés) vezettek be. A kormányzat kilátásba helyezte, hogy a következő hetekben újabb enyhítéseket fognak bejelenteni a kereskedelem és a szolgáltatások vonatkozásában. Az ütemezés az aktuális epidemiológiai helyzettől függ majd. A kormány közlése szerint a lengyelországi határzár május 3-ig biztosan érvényben marad.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Prága, 2020. április 24. Védõmaszkot visel egy férfi az Óvárosi városháza elõtt Prágában 2020. április 24-én. A cseh kormány úgy döntött, hogy fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Csehország rohamtempóban állítja helyre a gazdaságot

Csehországban látványosan gyorsan zajlik a közéletet és a gazdaságot korlátozó járványügyi intézkedések fokozatos feloldása. A cseh kormány úgy döntött, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben fogják feloldani a járványellenes védekezéskor hozott korlátozó intézkedéseket. Míg az eredeti forgatókönyv a korlátozások – bezárt üzletek, vendéglők, szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális és sportrendezvények – feloldásának utolsó szakaszát június 8-ára tervezte, a legutóbbi döntést szerint erre már május 25-én sor kerül.

Csehországban április 27-én már kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és a legtöbb szolgáltató is. Az üzemeltetők minden esetben kötelesek betartani a szigorú speciális higiéniai szabályokat.
Kinyithattak a fitnesz- és a wellness-központok is, de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad.

Továbbra is zárva vannak a vendéglők, az iskolák, a színházak, a mozik és elmaradnak a sportrendezvények. A prágai kormány feloldotta a külföldi utazások tilalmát, de a szomszédos országok még érvényben levő hasonló korlátozó intézkedései miatt a csehek nagyrészt nem tudnak még szabadon utazni. A nyilvános miséket április 27-től engedélyezték legfeljebb 25 személy részvételével. Május 11-én ez harmincra, május 25-én pedig ötven főre bővül, míg június 8-a után a templomi rendezvények résztvevőinek a számát már nem korlátozzák.

Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Róma, 2020. április 27. Házhozszállításra sütnek pizzát a nápolyi Caputo pizzeriában 2020. április 27-én, amikor Campania régió vezetõsége engedélyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárva tartás után a kávézók és pizzaéttermek újranyissanak és házhozszállítással vagy elvitelre kiszolgálják vendégeiket

Olaszországban felemás módon enyhítik a korlátozások

Itáliában május 4-től a gépgyártás és az építőipar indul újra, május 18-től a kereskedelem, júniustól a vendéglátás. A vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre árulhatnak ételt-italt. Június 1-től nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat és kozmetikai szalonokat. A kijárási korlátozásokat lényegében május 18-ig nem enyhítik. Az oktatás szeptemberig szünetel. Azonban május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, például munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból.

Zárt helyeken kötelező lesz a szájmaszk viselése, ezek darabonkénti árát pedig ötven centben maximalizálták. Engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni. Továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés. 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, illetve a temetéseket legfeljebb tizenöt résztvevővel, miséket azonban továbbra sem lehet majd bemutatni hívőkkel. A polgármesterek újranyithatják a parkokat, kerteket, de ismét le is zárhatják ezeket, ha ott túl sokan tartózkodnak egyszerre, vagy a jelenlevők nem tartják be a két méteres biztonsági távolságot. Megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat. Az olasz kormány mérlegeli a labdarúgó-bajnokság újraindításának lehetőségét.

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Mosható védõmaszkok száradnak egy lakás ablakában a Párizs közelében fekvõ Lilas-ban 2020. április 27-én, a koronavírus-járvány idején

Franciaországban május 11-től enyhülnek a korlátozások, de a közterületeken marad a szigor

Tömeges tesztelés, a tüneteket mutatók elkülönítése, az iskolák és a kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés. Ezek a legfontosabb pontjai a koronavírus-járvány miatt kihirdetett korlátozásokat május 11-től fokozatosan felváltó új francia állami döntésnek. A bölcsődék, az óvodák május 11-én megnyithatnak, ezen a napon az iskolák azonban még csak a legkisebbeket fogadhatják, a felsősök május 18-tól csak azokban a megyékben térhetnek vissza az iskolapadokba, ahol kötelező lesz a számukra a maszkviselés. A középiskolások iskolai visszatéréséről csak május végén dönt a kormány. Azt a szülők dönthetik el, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába járni vagy pedig a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni.

A kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től valamennyi kereskedelmi egység újranyithat egészségvédelmi óvintézkedés mellett. A nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak. A kisebb múzeumok és könyvtárak viszont látogathatók lesznek. Hétfőtől már a gyógyszertárak is megkezdhették az egészségügyi maszkok árusítását, amelyeket eddig az egészségügyi dolgozóknak kellett visszatartaniuk. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz, a kereskedelemben pedig ajánlott, amennyiben a társadalmi távolságtartás betartása nem lehetséges.

Május 11-től már igazolás nélkül, szabadon lehet mozogni a közterületeken, de nem messzebb, mint 100 kilométerre a lakóhelytől. Hosszabb utakra csak halaszthatatlan családi vagy munkahelyi okból lesz lehetséges elindulni. (Március 17. óta a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni.) A gyülekezés csak tíz főig lesz engedélyezett, és szeptemberig nem rendezhetők ötezer főnél több embert érintő rendezvények, sportesemények. Minden színházi és zenei fesztivál elmarad, nem lehet folytatni többek között a járvány miatt félbeszakadt labdarúgó-bajnokságot sem.

A francia elnöki hivatal kezdeményezésére a karantént felváltó helyi óvintézkedésekről mindenekelőtt helyi szinteken kell hogy döntés szülessen a polgármesterek és a prefektusok közti egyeztetések nyomán, mivel nem egyforma a járványszint az ország különböző területein. Emmanuel Macron államfő ezért előzetesen olyan ágazatonként és régiónként bevezetendő intézkedéseket is lehetségesnek tart, amelyek alapján egyes francia polgárok majd egy ideig még csak korlátozottan hagyhatják el azt a lakórégiójukat. Franciaország kormánya a járvány alakulásának függvényében június 2-től tartja lehetségesnek további könnyítések bevezetését, addig viszont a tengerpartok, a nagyvárosokban pedig minden park és zöld terület zárva marad.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Belgiumban sok vita után, de május közepétől fokozatosan nyitnak majd ki a boltok és az iskolák

A belga állam vezetői egy, a következő hónapban és három szakaszban megvalósítandó, korlátozásenyhítő stratégiáról döntöttek. Május 4-én több helyen újraindulhat a munka, de azt kérik, hogy lehetőség szerint a nagyvállalatok dolgozói továbbra is otthonról dolgozzanak. Május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül május 18-tól az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba. Maszk viselése kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön, továbbá minden olyan munkahelyen is, ahol a másfél méteres távolság betartása nem lehetséges.

Fotó: ShutterStock.com/Wut_Moppie
Amszterdam, 2020. április 5.

A gazdaság gyors helyreállítása érdekében Hollandia május 19-től jelentősen csökkenti a gazdaságot korlátozó járványügyi intézkedéseket

Mark Rutte holland miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány szeptember 1-ig meghosszabbította a nagyszabású, tömegeket vonzó nyilvános rendezvényekre, köztük a sportesemények és a zenei fesztiválok megrendezésére vonatkozó tilalmat. A koronavírus terjedésének lassulása azonban lehetővé teszi az általános iskolák és a napközi otthonok újbóli megnyitását május 11-től. Rutte a rendkívüli kormányülést követően tartott online sajtótájékoztatóján bejelentette, a felsőoktatási intézmények a tervek szerint június 1-től kezdhetik meg az oktatást. A tanulók kezdetben csak kis csoportokban vehetnek részt órákon. A sportklubok a diákok számára szintén kinyithatnak.

Az összes többi intézkedés, például a fodrászüzletek, az éttermek és bárok zárva tartására vonatkozó tilalom, illetve az idősotthonok látogatásának tilalma további három hétig, május 19-ig érvényben marad. Az üzletek továbbra sem zárnak be, de be kell tartaniuk a biztonsági intézkedéseket, amelyek a rendszeres fertőtlenítést, valamint a vásárlók egymás közötti legalább 1,5 méteres távolság betartását jelenti.

Fotó: ShutterStock.com/Boris Stroujko

Svájcban a maszkviselés kötelezővé tétele nélkül csökkentik a korlátozásokat

Svájcban április 27-től már egyebek mellett a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok is megnyithatnak újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is. A kórházakban pedig megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása. Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, és ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. Egyes környező országokkal ellentétben azonban Svájcban nem teszik kötelezővé a védőmaszk viselését.

A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Ana Escobar

Spanyolország elnyújtja a korlátozások enyhítését

A járványügyi intézkedések első enyhítéseként április 26-án, vasárnap hat hét után először kimehettek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata egyébként továbbra is tilos. Pedro Sánchez miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy május másodikától mindenki újra kimehet majd a szabadba sétálni és sportolni, ugyanis 43 napja csak a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.

Spanyolország egy olyan több lépcsős terv szerint tervezi enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. amelyek végrehajtása várhatóan több hónapig elhúzódik majd. A spanyol állami intézkedések első körében egyebek mellett a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithatnak meg újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is a kórházakban megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása. Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, és ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat.

A spanyol kormány érvelése szerint azért lett több lépcsős a korlátozások feloldására vonatkozó állam intézkedési terv, mert Spanyolországban a járványtól való érintettség mértékétől függően, területenként nagyon eltérő lesz az óvintézkedések feloldásának sebessége.

A területi egységeket a megyék, illetve a szigetek jelentik, amelyek között – néhány kivétellel – továbbra sem lesz átjárás, amíg le nem telik, a várhatóan június végéig tartó átmeneti időszak. A spanyol kormány korlátozásenyhítési menetrendje szerint május 4-én veszi kezdetét a nulladik, úgynevezett felkészülési fázis, amelyben például megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és újraindulhat néhány vállalkozás is, ha előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként tudja fogadni az ügyfeleket. Ezt a fázist átugorva május elején rögtön az egyes fázisba lép a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera. Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, a 65 év felettiek számára külön idősávot biztosítva. Az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás. Ugyanilyen arányban lehet ettől kezdve látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

Az enyhítések második fázisában az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, a befogadóképesség egyharmadáig, úgy, hogy biztosítani kell az asztalok elválasztását. Kinyithatnak a kulturális intézmények, például mozik, színházak is, ha a közönség száma a maximális befogadóképesség harmada. A templomok látogathatóságát 50 százaléka növelik ebben a periódusban, amikor ismét engedélyezik a vadászatot és a sporthorgászatot is. Kinyithatnak továbbá az oktatási intézmények, hogy előkészítsék az érettségi vizsgákat, és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését dolgozó szüleik nem tudják megoldani. A tanév távoktatásban fejeződik be, az iskolák csak szeptemberben térhetnek vissza a hagyományos működéshez. A kormány a távmunka fenntartását egészen a harmadik, egyben utolsó fázisig javasolja a munkáltatóknak. Ebben a szakaszban már minden kereskedelmi egység kinyithat, de 50 százalékos létszámkorlátozással és az előírt kétméteres távolságtartás biztosításával. Ez kötelező lesz a vendéglátóhelyeken is. Az utcákon és a tömegközlekedésben még ebben a fázisban is „nagyon ajánlott” lesz a szájmaszk viselése.

Fotó: ShutterStock.com/Jaroslav Moravcik
Rózsahegy, Szlovákia, 2020. április 7.

Szlovákia láthatóan nagyon gyorsan szeretné talpra állítani a gazdaságot: már április 22-e óta csökkenti a korlátozásokat

Szlovákiában első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók már megnyithattak április utolsó hetében. Ugyanakkor érvényben maradtak az olyan szigorú egészségügyi előírások, mint például az, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, és a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, valamint a legalább 2 méteres távolságtartás.

A járvány megfékezésére elrendelt korlátozások feloldását négy szakaszban tervezi a szlovák kormány. A korlátozások feloldásának első, szerdán megkezdett szakaszában a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatók, a kültéri piacok, az autószalonok, a termékeiket elvitelre kínáló éttermek, illetve a hosszú távú szállást, de étkeztetést nem nyújtó intézmények nyithattak meg. A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás. A bevásárlóközpontokban továbbra is csak a már korábban engedélyezett üzletek, így az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.

A korlátozások feloldásának további szakaszai a szlovák kormányzat szerint „ideális esetben” kéthetes ciklusokban követhetik majd egymást. A második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások indíthatnák újra működésüket, illetve bizonyos körülmények mellett a taxiszolgáltatások is újraindulhatnak, s az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák. A harmadik fázisban pedig egyebek mellett a nagyobb üzletek és múzeumok, illetve a kültéri vendéglátóhelyek, a negyedik fázisban pedig a mozik, az uszodák, bevásárlóközpontok, iskolák, óvodák és a sportlétesítmények megnyitásával számolnak. A szlovák hatóságok közlése szerint május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Romániában még nincs döntés a korlátozások feloldásáról

A sorozatos kormányválságok által sújtott Romániában Klaus Johannis államelnök jelentette be, hogy május 15-e után lesz várható a kijárási korlátozások fokozatos enyhítése. A hatóságok csak május első hetében döntenek majd arról, hogy valóban feloldják-e a március 15. óta tartó rendkívüli állapotot, és ha a településen belüli kijárási korlátozásokat fel is oldják, a település elhagyására továbbra is csak indokolt esetben lesz lehetőség, zárt térben kötelező lesz a védőmaszk viselete, háromnál többen pedig nem gyülekezhetnek.

Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat
Horvát rendőr ellenőrzi egy járművezető okmányait Zágrábban 2020. március 24-én.

Horvátországban akár előrehozott választás is lehet a járványhelyzet miatt

Horvátország fokozottan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Szigorú intézkedések mellett hétfőtől már kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, május 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket. Április 27-től a bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithat. Lehetővé teszik a könyvtárak, az utazási irodák és a múzeumok működését is. Kinyithatnak azok a sportintézmények, amelyekben a hivatásos, versenyszerűen sportolók edzenek, valamint visszaállítják a városi közlekedést. Május 2-tól ismét lehet miséket és istentiszteleteket tartani. Május 4-től visszaáll a normális rend a közegészségügyi intézetekben. Kinyithatnak a magánrendelők, valamint a fodrász és kozmetikai szalonok is. Május 11-től kinyithatnak a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint visszaállítják a távolsági közösségi közlekedést. Kinyithatnak a szálláshelyek, valamint azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal. Ugyanakkor továbbra sem lehet nyilvános rendezvényeket és sporteseményeket tartani.

Ajánlott a szájmaszk viselése a közösségi közlekedésben, valamint az idősebb korosztályhoz tartozókat arra kérik, hogy maradjanak otthon. A leköszönőben levő jelenlegi horvát kormány a koronavírus-járvány egy újabb, ősszel lehetséges hullámának kockázata miatt a parlamenti választások időpontjának előrehozását is fontolgatja. Feloszlathatják a parlamentet és még akár júliusban kiírhatják a választásokat.

Fotó: ShutterStock.com/Gasper Grubelnik

Szlovénia könnyebbé teszi az országon belüli utazást

Szlovéniában is enyhítik a korlátozásokat. A hatóságok május 4-éig meghosszabbítják a gyülekezési tilalmat, továbbá az éttermek, a kávézók és nem élelmiszert értékesítő boltok zárva tartását. Enyhítenek ugyanakkor a lakhelyelhagyási korlátozásokon is. Szombat éjféltől a megyéken belüli utazáshoz már nem szükséges többé engedéllyel rendelkezni. Korábban ugyanis azoknak, akik el akarták hagyni a járást vagy a várost, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeztek, hatósági engedélyt kellett kérniük.

Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic (illusztráció)

Szerbiában május 4-től részlegesen enyhülnek a kijárási korlátozások

Szerbiában is hozzálátott a kormány a korlátozások lazításához. A 17 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat egy órával lerövidítették, és már kinyithatnak a kisebb műhelyek, boltok, valamint a piacok is. Emellett a március közepe óta „szobafogságra” ítélt 65 év felettiek mostantól heti háromszor félórás sétát tehetnek lakhelyük környékén. Ugyanakkor a kormány azt közölte, hogy az utolsó áprilisi hétvégén, valamint a május elsejei ünnepek idején is teljes kijárási tilalom lesz még érvényben. Május 4-től viszont várhatóan megszüntetik már a hétvégi egész napos kijárási tilalmat, és csak az éjszakai kijárási tilalom marad érvényben. A jelenleg hatályos korlátozás szerint hétköznapokon 18 és 5 óra között, hétvégén pedig péntek 18 és hétfő 5 óra között tilos az utcára lépni az embereknek Szerbiában.

Montenegróban szabadabb lett a közterületi sportolás

Május 4-től jelentősen enyhítenek a bevezetett korlátozó intézkedéseken, újra nyithatnak a kis- és közepes vállalkozások, május második felétől pedig már a vendéglátóhelyek is. A nyitott köztereken már péntektől engedélyezett a sportolás, ám tiszteletben kell tartani az ajánlott kétméteres távolságot.

Fotó: MTI/Nemes János

Ukrajnában május 12-től csökkenhetnek a korlátozások

Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek. Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában. A karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja az ország kormánya. Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést. Úgyszintén javasolja a kabinet a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt az egészségügyi karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Görögország május 4-től változtat a kijárási korlátozásokon

Görögország május 4-től fokozatosan feloldja a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett szigorításokat. Május 4-vel újranyithatnak a többi között a fodrászüzletek, a műszaki cikkeket árusító üzletek, valamint a könyvesboltok. A kijárási korlátozásokat feloldják. A középiskolák május 11-én fogadják ismét a diákokat a tantermekben. A nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok a következő hetekben, az általános iskolák, illetve a szállodák júniusban nyithatnak újra. A görög kormány szerint a nemzetközi légi utasforgalom újraindítás csak az uniós partnerektől függ.

Fotó: ShutterStock.com/MagicBones
Üres polcok egy londoni élelmiszerüzletben 2020. március 17-én.

A brit kormány még nem döntött a korlátozások enyhítéséről

Nagy-Britanniában az állam képviselői még nem jelentették be, hogy mikortól és mire terjedhet ki a korlátozó intézkedések enyhítésre vonatkozó kormánydöntés. A brit sajtó szerint ugyanakkor már javában folynak az előkészületek a korlátozások enyhítéséről szóló döntés meghozatalára.

A konzervatív The Daily Telegraph kormányzati forrásokat idézve azt írta, hogy a tudományos tanácsadók arról tájékoztatták a kormányt, hogy május közepétől már lehetségessé válhat a korlátozások enyhítésének elkezdése. Elsősorban olyan kiskereskedelmi létesítmények újranyitásával, amelyekben megoldható az emberek közötti fizikai távolságtartás.

Philip Hammond, az előző konzervatív párti kormány volt pénzügyminisztere a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: nem lehet megvárni a nyitással a koronavírus elleni oltás tömeges hozzáférhetővé válását, mivel a brit gazdaság „ezt nem élné túl”.

Fotó: MTI/AP/John Bazemore (archív)

Az USA több szövetségi államában is elkezdődött már a gazdaság működésének és a megszokott mindennapi életnek az újraindítása

Egyes tagállamok már a következő napokban enyhítenek a kijárási korlátozásokon – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban. Az amerikai elnök Texast, Vermontot és Montanát említette. Mint mondta, Texasban és Vermontban bizonyos üzletek már a jövő hét elején újranyitnak, míg Montanában a jövő hétvégén indul be a mérsékelt gazdasági tevékenység. Hozzátette, hogy Ohióban, Észak-Dakotában és Idahóban május elsején kezdik meg az állam újraindításának a kormányzati ajánlás szerinti első szakaszát.

Az USA kormányzata az ország szakaszos, mégpedig három szakaszban megvalósítandó újraindítását javasolja. Az első szakaszban az idős vagy komoly betegségük okán sérülékeny, a vírusfertőzésre fogékony embereknek továbbra is be kell tartaniuk a kijárási korlátozásokat és a társadalmi távolságtartás előírásait, minimálisra kell szorítaniuk a nem okvetlenül szükséges utazásokat, és el kellene kerülniük azokat a helyeket és rendezvényeket, ahol tíz embernél többen gyűlnek össze. A második szakaszban ezek az előírások némileg enyhülnek, és a sérülékeny emberek már utazhatnak, és csak azokat a helyeket kell elkerülniük, ahol ötven főnél többen vannak. Ebben a második szakaszban nyithatók újra az iskolák, óvodák és a már nem sürgős műtéteket is elvégezhetik a kórházakban. A harmadik szakaszban már jelentősen enyhülnek a szigorítások, de nem szűnnek meg teljesen. Így például a lakosságnak be kell tartania az előírt társadalmi távolságtartást és kerülnie kell a nagy tömegeket. Ebben a szakaszban újranyithatnak majd például a fitneszklubok, de azoknak is szigorú egészségbiztonsági előírásokat kell követniük. Az Egyesült Államok szövetségi kormányzata egyik szakaszt sem köti pontos időponthoz. A döntés a kormányzóké.

Az újraindítási terv első szakaszának a végrehajtása az Egyesült Államok több tagállamában pedig már meg is kezdődött. Oklahomában, Georgiában, Dél-Karolinában és Alaszkában hétfőtől ismét nyitva vannak a kisebb üzletek, több tagállamban a jövő hétre tervezik az újranyitást. Colorado kormányzója hétfőn jelentette be, hogy a jövő héttől ismét nyitva lesznek a fodrászatok és a szolgáltatásokkal foglalkozó kisebb üzletek. Tennessee-ben, Mississippiben szintén a jövő héttől indulnak újra a kisebb vállalkozások. Montana kormányzója lehetővé tette, hogy a társadalmi elkülönülés szabályait betartva ugyan, de a templomok már vasárnaptól ismét fogadhassák a híveket. Nyolc, republikánusok vezette államban – Arkansasban, Dél-Dakotában, Észak-Dakotában, Iowában, Nebraskában, Oklahomában, Utahban és Wyomingban – egyébként a járvány idején korábban sem vezettek be kijárási korlátozásokat.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Izrael már vasárnap enyhített az eddigi szigorú zárlaton és a kijárási korlátozásokon.

A kormány a lakosságra vonatkozó szigorú szabályok részleges lazításáról és a gazdasági termelés tizenötről húsz százalékra emeléséről határozott. Továbbra is korlátozzák az otthonok elhagyását: ha nem munkába járás céljából távozik valaki, akkor csak száz méterre lehet eltávolodni a lakhelytől, de az enyhítések keretében több kivételt engedélyeztek. Ötszáz méteres távolságon belül lehet sportolni, akár párban is, valamint nyílt területen szabad csoportosan imádkozni, de csak legfeljebb tizenkilenc fős csoportokban, egymástól két méterre, vagy egymás mellett legfeljebb két csoportban, a zsidó hagyománynak megfelelő minjánban (a csoportos imádkozáshoz szükséges, legalább tíz felnőtt férfiból álló csoport). Emellett továbbra is engedélyezik a tüntetéseket a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával. A hatóságok már ellenőrzik a nyilvános helyeken kötelező maszkviselés betartását, ennek elmulasztását első alkalommal csak figyelmeztetéssel, de a továbbiakban már kétszáz sékeles (mintegy tizennyolcezer forintos) bírsággal büntetik a rendőrök.

Kinyithatnak a nem zárt helyen, bevásárlóközpontokban lévő, elektronikai termékeket árusító boltok, a háztartási, optikai és egyéb olyan üzletek, ahol csekély a személyes érintkezés lehetősége. A textilboltok igen, de a felpróbálni való ruhákat árusító üzletek nem nyithatják meg kapuikat.

Egyszerre csak két vevő tartózkodhat a boltokban, és távolságtartást biztosító eszközöket kell elhelyezni a kasszáknál. A bevásárlóközpontok, a piacok, valamint a fodrász-, a szépségszalonok és a sportközpontok továbbra is zárva maradnak. Legfeljebb háromfős kis csoportokban megindulhat a különleges oktatást igénylők tanítása, de a bölcsődék, az óvodák és az iskolák még nem indulhatnak újra, csak a távoktatás kezdődött meg a pészahi szünet végeztével.

Cikkünk folyamatosan frissül.