Az elmúlt évben Németországban menedékkérelmet benyújtott migránsok elhanyagolható hányada, mindössze 0,36 százaléka érkezett a nyugat-európai államba nem biztonságos országból – írja a breitbart.com.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

2016-ban nagyjából 280 ezer menekült lépett Németország területére, s ezek közül kevesebb mint 1000 – egészen pontosan 903 – érkezett nem biztonságos országból, vagyis ha a német alaptörvényt és a Dublini Egyezményt betartanák, akkor az összes érkező 99,6 százalékát nem engedhették volna be az országba, emlékeztet az internetes hírportál.

Az Európai Unió által elfogadott Dublini Egyezmény értelmében menedékkérelmet az első biztonságos uniós államban kell beadni. Németországnak kötelessége lenne minimum egyeztetni azzal az állammal, ahol az adott migráns belépett az EU területére.
Ám Angela Merkel kancellár váratlanul és gyakorlatilag önhatalmúlag szegte meg ezeket a szabályokat 2015-ben, amikor azt üzente, nincs felső határa azok számának, akik menedékkérelmet nyújthatnak be Németországban. 
Ennek köszönhető, hogy 2015 novemberében Ole Schröder belügyminisztériumi államtitkárnak nyilvánosan is be kellett ismernie, hogy a kialakult káosz következtében nem tudják megmondani, pontosan hányan érkeztek menekültként az országba.
Miután számos migráns több államban is regisztrál, és prőbálják megtalálni azt, ahol a legkedvezőbbek a szociális juttatások – amelynek megakadályozására megszületett a Dublini Egyezmény -, ezért 2016 februárjában az is kiderült, hogy Németország 130 ezer menedékkérőt veszített szem elől.

demokrata.hu, breitbart.com