Az elmúlt nyolc évben mintegy 30 millió nő esett át az orvosilag indokolatlan, kegyetlen és megalázó procedúrán, amelynek során a külső nemi szerveket részben vagy teljesen eltávolítják – olvasható az UNICEF nemzetközi nőnapon közzétett jelentésében.

Hirdetés

A szervezet szerint ugyan csökken a női nemi szervek megcsonkítását átélő nők és lányok aránya, de arra is figyelmeztetett, hogy a gyakorlat felszámolására irányuló erőfeszítések túl lassúak ahhoz, hogy lépést tartsanak a gyorsan növekvő népességgel.

A beavatkozás borzasztóan fájdalmas és kockázatos; súlyos vérzést és akár halált is okozhat. A lányokat csecsemőkoruk és a pubertás között vetik alá az eljárásnak. Az áldozatok gyakran húgyúti fertőzésekkel, menstruációs problémákkal, állandó fájdalommal és szülési komplikációkkal szembesülnek, nem ritka körükben a depresszió, az alacsony önértékelés és a poszttraumás stressz szindróma.

„Azt az aggasztó tendenciát is látjuk, hogy egyre több lányt vetnek alá ennek a gyakorlatnak fiatalabb korban, sokakat még az ötödik születésnapjuk előtt megcsonkítanak” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Korábban írtuk

A jelentés szerint minden 10 túlélőből 4 olyan konfliktus sújtotta országban él, ahol magas a népességnövekedés, és a politikai instabilitás akadályozza a nemiszerv-csonkítás megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló erőfeszítéseket.