A Dnyeperen ugyanakkor a vízszint fokozatos apadása figyelhető meg, a nap eleje óta hét centiméterrel csökkent – jegyezte meg a tárca. Közlése szerint eddig az ukrán oldalon 2783 embert evakuáltak, köztük 309 gyermeket és 80 mozgáskorlátozottat, továbbá 284 állatot. 716 embert mentettek ki, köztük 30 gyermeket és 40 mozgáskorlátozottat. Pszichológiai segítséget 401 személynek nyújtottak. A mentést végzők vasárnap több mint 23 ezer tonna vizet szivattyúztak ki 78 házból és pincéből. A munkálatok kezdete óta 497 épületből és pincéből több mint 132 ezer tonna vizet távolítottak el, miközben 442 tonna ivóvizet és 36 597 kilogramm élelmiszert, és alapvető szükségleti cikket szállítottak az árvíz sújtotta településekre.

Hirdetés

Vitalij Kim, a szomszédos Mikolajiv megye kormányzója eközben egy tévéműsorban arról beszélt, hogy régiójában lényegében megszűntették az árvíz következményeit. „A 375 víz alá került házból már mindből kiszivattyúzták a vizet. Ezen kívül maradt még két elárasztott híd, az egyik fa, a másik beton, amelyeket az ukrán konotopi utászezred igyekszik megjavítani, és már lehetővé is tették e hidakon az átjárást” – fejtette ki. Szavai szerint a víz visszahúzódóban van a régióban. „Még 50 centiméter van Sznihurivka település mellett, de ez már a kritikus pont. Kijelenthetjük, hogy Mikolajiv megye már nincs víz alatt” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn újabb haditanácsülést hívott össze, amelyen – az államfő tájékoztatása szerint – a frontvonalakon kialakult helyzet, és a támadó dandárok haditechnikai eszközökkel és lőszerrel való ellátása volt a központi téma.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán erők visszavették Zaporizzsja megyében Pjatihatki települést. Kiemelte, hogy ezen kívül az ukrán csapatok az ellentámadás két hete alatt visszafoglaltak még hét másik Zaporizzsja megyei települést Bergyanszk kulcsfontosságú kikötőváros és Melitopol irányában. Közölte, hogy az ukrán csapatok az ország délkeleti részében átlagosan hét kilométerre nyomultak be az orosz erők által ellenőrzött területekre, a délen visszafoglalt terület pedig 113 négyzetkilométerre terjed ki.

„Az elmúlt héten az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett, több mint 4600 orosz katona halt vagy sérült meg, emellett több mint nyolcvanan estek fogságba” – összegezte Maljar.

Kijev szerint több százan haltak meg a Herszon megyei árvízben egy megszállt településen

Az oroszok az általuk megszállt Herszon megyei területeken nem evakuálták a kahovkai vízerőmű felrobbantása után azokat a helyieket, akiknek nem volt orosz útlevelük, emiatt az egyik településen több mint ötszázan haltak meg – állította hétfői közleményében az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ.

„Az előzetes adatok szerint a herszoni régió bal partján fekvő, ideiglenesen megszállt Oleski település több mint 500 lakója halt meg, miután az orosz erők felrobbantották kahovkai vízerőművet. Emberek haltak meg amiatt, mert a megszállók nem voltak hajlandók evakuálni azokat, akiknek nincs orosz útlevelük” – írta a központ. Hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi humanitárius jog és általában az emberség összes normáját megsértve, az oroszok egyszerűen otthagyták a helyieket meghalni”. Kiemelték: az oroszoknak a civil lakossággal szembeni fellépése a népirtás minden jelét magán hordozza, így jogosan fogják felelősségre vonni mindazokat, akik részt vettek ebben és ehhez hasonló visszaélésekben.

A Nemzeti Ellenállási Központ azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy tájékoztassák őket a központ Telegram-csatornáján keresztül arról, ha van bármilyen információjuk a vízerőmű felrobbantásában vagy ukrán civilek megfélemlítésében részt vevő személyek kilétéről.

Korábban írtuk