„Oroszország kezdte el ezt a háborút, és ő is tud véget vetni neki. Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel agressziójával, valamint feltétel nélkül, azonnal, és teljesen vonja ki katonáit Ukrajna nemzetközileg elismert teljes területéről” – olvasható a nyilatkozatban, amelyet a G7 soros japán elnöksége adott ki.

Hirdetés

A tanácskozáson – amelyet Ukrajna megtámadásának első évfordulójára időzítettek – részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is a német, az amerikai, a francia, a brit, az olasz, a kanadai és a japán állam-, illetve kormányfők mellett.

A G7 vezetői leszögezték még, hogy a csoport és partnerei által Oroszországra eddig kivetett „összehangolt szankciókat” és gazdasági intézkedéseket tovább kell szigorítani, hogy Moszkva minél nehezebb tudja folytatni a háborút. Hangsúlyozták, hogy büntetőintézkedéseket vetnek ki azon harmadik országok ellen, amelyek pénzzel vagy természetben támogatják Oroszország ukrajnai háborúját. Közölték: továbbra is minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy majd „Oroszország állja Ukrajna hosszú távú újjáépítésének” költségét.

Korábban írtuk