Szó lesz arról, hogy milyen lépéseket tegyenek válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatására, és a támogatására szervezett hétvégi, orosz tüntetések erőszakos elnyomására.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis

Utóbbira Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője – akinek elnökletével tartják meg a Külügyek Tanácsának ülését – tett ígéretet szombati Twitter üzenetében.

A Külügyek Tanácsa tárgyal a transzatlanti kapcsolatokról is abból az alkalomból, hogy január 20-án hivatalba lépett Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke.

A miniszterek ezt követően áttekintik majd, a koronavírus-járvány elleni oltóanyagok megosztására vonatkozó uniós stratégiát, emellett értékelni fogják a bosznia-hercegovinai migrációs helyzet jelenlegi állását, továbbá a Törökországgal, Egyiptommal, az északkelet-afrikai országokkal, az Öböl menti térséggel, Hongkonggal és Venezuelával kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Korábban írtuk

A tanács nem hivatalos munkaebéd keretében megbeszélést folytat majd az EU és az Egyesült Királyság közötti együttműködésről is.

Emellett a miniszterek véleményt cserélnek a klíma- és energiadiplomáciáról, elsősorban az európai „zöld megállapodással” foglalkoznak majd.

Motegi Tosimicu japán külügyminiszter várhatóan – videóösszeköttetésben – csatlakozik az üléshez, hogy egyeztetést folytasson Japán indiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos jövőképéről és Ázsia regionális biztonságáról.