Az Urgewald német non-profit környezetvédelmi és emberi jogi szervezet közölte, hogy Németország továbbra is Hollandián és Belgiumon keresztül vásárol orosz gázt. Utóbbi LNG formában szerzett gázt Oroszországtól, írta meg az Al Mayadeen nevű portál.

Hirdetés

A német kormány nem akar közvetlen gázimportot Oroszországból, de közvetve mégis érkezik orosz gáz. Ez politikailag gyenge lábakon áll. A kormánynak azt kellene szorgalmaznia, hogy európai szinten tiltsák be az orosz gáz importját az EU-ba, valamint a reexportot. Máskülönben nem garantálható, hogy az orosz gáz nem jut el Németországba

– jelentette ki az Urgewald szóvivője.

„Az Urgewald rövid áttekintést tesz közzé a németországi gázszállítókról, amely egyebek mellett az Oroszországgal fennálló kapcsolatát mutatja be”

– áll a szervezet közleményében.

Az adatok szerint Németország az Oroszországból Hollandiába és Belgiumba érkező LNG visszagázosítása után szerez orosz földgázt.

Korábban írtuk

Németország képmutató energiapolitikát folytat

2022-ben a Németország által Belgiumtól beszerzett gáz 6–11 százalékát orosz gáz tette ki, amely jelenleg Németország harmadik legnagyobb földgázszállítója (az LNG kivételével). Az Urgewald kijelentette, hogy 2023-ban tovább emelkedhetett az orosz gáz aránya Belgium szállításában, elsősorban az Oroszországból a belga Zeebrugge kikötőbe irányuló LNG-szállítások növekedése miatt. A szervezet azonban nem közölt konkrét számadatokat Hollandiára vonatkozóan.

A civil szervezet felszólította a német kormányt, hogy végleg hagyjon fel az orosz gáz vásárlásával, és kezdeményezze a földgáz fokozatos kivonását 2035-ig.

Mindez az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak hátterében történik, mivel a német gyártók a költség-versenyképes termékek fenntartásáért küzdenek, az ukrajnai háború miatti olcsó orosz földgáz elvesztése végső csapást jelentett Németország számára. Úgy tűnik, hogy az ország ipari nagyhatalomként való uralma a végéhez közeledik – írta a Bloomberg News február közepén.

Korábban ismertté vált, hogy Párizs egyre nagyobb mértékben vásárol Indiától orosz olajat és cseppfolyósított földgázt. A 2023 januárjától szeptemberig tartó időszakban a francia LNG-vásárlások Oroszországban 41 százalékkal meghaladják a 2022-es év ugyanezen időszakának vásárlásait.

A nyugati politikusok azt mondják és teszik, amit éppen tenniük kell. Eközben úgy tűnik senki sem szándékozik betartani a szavát és követni a saját szabályait.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.