Az ENSZ 2016-ban hozta létre a tisztséget, amely a szexuális orientáció és a nemi identitás alapján történő hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozik. A posztot a thaiföldi Vitit Muntarbhorn töltötte be először, akit a Costa Rica-i Victor Madrigal-Borloz váltott.

Hirdetés

A szakértő mandátumát a múlt héten hosszabbították meg.

Victor Madrigal-Borloz üdvözölte a döntést, amely szerinte azt mutatja, hogy „a nemzetközi közösség továbbra is tisztában van a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereket érő erőszak és diszkrimináció mértékével”.

A hosszabbítás ellen tiltakozott a muszlim országok érdekeit az ENSZ-ben képviselő Iszlám Együttműködés Szervezete. Ötvenhat ország nevében Halíl Hasmi pakisztáni nagykövet elmondta: nem tudják támogatni „a személyes szexuális preferenciákon alapuló új jogok feltalálását célzó erőfeszítéseket”.

Korábban írtuk

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa végül 23 támogató és 17 ellenző szavazattal elfogadta a szakértő mandátumának meghosszabbítását. A voksolás folyamán számos kísérlet történt a tisztségviselő hatáskörének megnyirbálására, de ezeket a javaslatokat elvetették.