Fotó: MTI/Lakatos Péter
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatója köszöntőt mond a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet Mi az iszlám és hogyan hat világunkra? című pódiumbeszélgetésén a budapesti Lónyay-Hatvany villa konferenciatermében 2023. december 14-én

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet által szervezett, Mi az iszlám és hogyan hat világunkra? című fórumon elmondott köszöntőjében a kormánypárti politikus felidézte egy személyes élményét, abból az időből, amikor tagja volt az Európa Tanács nevű „sóhivatalnak”.

Hirdetés

Elmondása szerint a tanács egy 2017-es bizottsági ülésén szerepelt a programban egy előterjesztés, melynek témája az volt, hogyan egyeztethető össze a saría az európai jogrendszerrel; egy lengyel képviselővel egyetértettek abban, hogy felesleges ilyen kérdéseket megvitatni.

Hozzátette azonban: érdemes megnézni a mai európai valóságot, ahol az iszlám hátterű bevándorlónépesség robbanásszerűen növekszik, a népességrobbanásban lévő muszlim országokra pedig várhatóan igen súlyos hatással lesz a globális felmelegedés.

Ezekből a folyamatokból azt a tanulságot lehet leszűrni: egy civilizációs ütközet egyszerűen elkerülhetetlen, „Nyugat-Európában előbb, nálunk inkább utóbb” – közölte Hollik István.

Az európai társadalmaknak meg kell erősíteniük saját maguk értékrendjét, kereszténységüket – figyelmeztetett, hozzátéve: érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a másik fél hogyan tekint a világra és „hogyan tekint ránk”.

A Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója által vezetett pódiumbeszélgetésen Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, az MTA rendes tagja, Fischl Vilmos evangélikus lelkész, biztonságpolitikai szakértő, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, valamint Baranyi Tamás történész, a Magyar Külügyi Intézet stratégiai igazgatója vett részt.

Korábban írtuk