A török-szíriai földrengés okozta humanitárius krízisről adott nyilatkozatában, a politikus felhívta a figyelmet, hogy a helyzet mindkét országban nagyon nehéz, de Szíriában már majdnem egy évtizede polgárháború dúl, milliók kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Véleménye szerint a politikai célzatú uniós szankciókat Szíriával szemben fel kell függeszteni, mielőtt kezelhetetlenné válik a helyzet az országban.

Hirdetés

Rámutatott, hogy a helyi egyházi és humanitárius partnerek, valamint más, nemzetközileg elismert szervezetek elmondása szerint a szankciók, amelyek a banki tranzakciókra, az elektronikai eszközökre és a romok eltakarításához szükséges gépekre vonatkoznak, súlyosan hátráltatják a humanitárius fellépést. „A lehető leggyorsabban felül kell vizsgálni ezeket a szankciókat, télvíz idején több millió embernek sürgős humanitárius segítségre van szüksége. Csak Szíriában több mint 4,5 millió embert érint közvetlenül a földrengés és annak következményei” – tette hozzá.

Mint mondta, Szíriában az egyházaknak hatékony segélyszervezetei vannak, a kormányzattól függetlenül helyben nagyon fontos munkát végeznek évek óta, európai uniós programokban is részt vesznek. „Nagyon fontos ezen szervezetek támogatása, helyismeretük nélkül nem lehet hatékonyan segíteni” – hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus.

Korábban írtuk