A Konsztantinosz Fragojannisz görög, és Burak Akcapar török külügyminiszter-helyettes vezetésével szakértők részvételével hétfőn megkezdődött tárgyalások első napján a két NATO-tagország gazdasági együttműködését kiszélesítő lehetséges területek feltárása szerepel a napirenden. A megbeszélések második napjának a napirendjén olyan vitás kérdések szerepelnek, mint a felségjogok az Égei-tengeren és a Földközi-tenger keleti részén, valamint a migráció.

Hirdetés

A közeledést célzó egyeztetések megkezdéséről Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök döntött az ENSZ Közgyűlés szeptember 20-i ülésén tartott találkozójukon.

Az enyhülés jelei az Égei-tenger felségjogai és az ott található nyersanyagok, például a földgáz kitermelése körül kialakult nézeteltérések miatti több éves politikai feszültséget követően kezdenek megmutatkozni a két ország viszonyában.

A görög rádió athéni kormányra hivatkozó jelentése szerint a kétnapos találkozótól konkrét eredmények nem várhatók. Amennyiben azonban a mostani egyeztetések eredményesek lesznek, kormányközi találkozóra kerülhet sor december 7-én Szalonikiben.

Korábban írtuk