A libériai zászló alatt hajózó Chem Pluto nevű olajat és vegyianyagot szállító tankert szombaton érte támadás mintegy 370 kilométerre az indiai partoktól. A legénységnek sikerült eloltania a keletkezett tüzet, áldozatok nem voltak.

Hirdetés

A történteket követően az indiai parti őrség Mumbai kikötőjébe kísérte a tankert, amely Szaúd-Arábiából szállított nyersolajat a dél-indiai Mangaluruba – ismertette a védelmi minisztérium Újdelhiben.

India még mindig nagyban támaszkodik a közel-keleti olajszállítmányokra dacára annak, hogy az ukrajnai háború óta nagyobb mennyiségben vásárol az energiahordozóból Oroszországtól is.

Rádzs Nath Szingh védelmi miniszter, akit a helyi PTI hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, ki a felelős a támadásért. Az amerikai védelmi minisztérium Iránt vádolja a történtekért, az iráni külügyi tárca azonban visszautasította ezeket a vádakat.

Korábban írtuk

A gázai övezeti háború kirobbanása óta a teheráni vezetés hátszelét élvező jemeni húszi lázadók fokozták támadásaikat kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren. Szombaton az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka figyelmeztette az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy további nemzetközi hajózási útvonalakat blokkolhatnak.