A vizsgálatban emellett aláhúzzák, hogy Teherán „szükségtelen és aránytalan mértékben” alkalmazott halált okozó eszközöket azért, hogy az Amini halála nyomán kibontakozó kormányellenes tömegtüntetéseket elfojtsa. Kiemelték, hogy a hatóságok szexuálisan is bántalmazták a demonstrációk őrizetbe vett résztvevőit, kihasználva az ilyen típusú abúzusokat övező, a kultúrából fakadó szégyent és bűntudatot.

Hirdetés

Kitértek arra is, hogy a nyomozás során úgy tűnt, a biztonsági erők szándékosan céloztak a tiltakozók szemére, az így okozott sebesülés maradandó jellegénél fogva „mintegy rájuk sütve a +tüntető+ bélyegét”.

A jelentésben a tüntetéseket példa nélkülieknek nevezik nem pusztán azért, mert az iszlám köztársaság 1979-es kikiáltása óta soha nem látott hosszúságú és tömegeket elérő megmozdulások élén először álltak nők és fiatalok, hanem a vezetés brutális válasza miatt is.

Aminit, egy 22 éves iráni kurd nőt 2022 szeptemberében vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert megszegte az iráni nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat. Amini az őrizetben, feltehetően súlyos bántalmazások következtében életét vesztette. Halála nyomán óriási, hónapokon át tartó tiltakozáshullám söpört végig Iránon.

Korábban írtuk

A tüntetések során több mint 500 embert megöltek és mintegy 22 ezret vettek őrizetbe. Bár Teherán tagadta a hatóságok felelősségét Amini halálában, melyet a halottkém egy gyerekkori sebészeti beavatkozás utóhatására vezetett vissza, a pénteken közzétett jelentés szerint bizonyíték van az őrizetben elszenvedett fizikai traumára.

A jelentés mindazonáltal nem nevez néven egyetlen felelőst sem. Az összeállítók hozzátették, folytatják Armita Garavand, egy 16 éves diáklány esetének vizsgálatát is, aki tavaly, egy hónap kómában töltött idő után halt meg, miután október elején összeesett a teheráni metróban. Bár a hatóságok azt állították, hogy a tinédzser „vérnyomásesés” áldozata lett, és tagadták, hogy bármilyen „szóbeli vagy fizikai összetűzés” történt volna közte „az utasokkal vagy a metró személyzetével”, civilszervezetek szerint a lányt az erkölcsrendészet tagjai bántalmazták, mert nem viselt fejkendőt.