Irán damaszkuszi konzulátusát április 1-jén légicsapás érte, melynek következtében tizenhat ember halt meg, közöttük a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat hét tagja, ketten közülük magas rangú tisztek. Teherán már közvetlenül a légicsapás után Izraelt tette felelőssé, és azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja torolni a halálos áldozatokkal is járó támadást.

Hirdetés

Hamenei a muzulmán szent hónap, a ramadán végét ünneplő imádságon beszélt arról hogy „helytelen cselekedet” volt Izrael részéről a légicsapás egy olyan diplomáciai képviselet ellen, amely iráni területnek számít.

„Amikor megtámadták a konzulátusunkat, az olyan mintha a mi területünkön támadtak volna. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – mondta Hamenei. Az iráni állami televízió élőben közvetítette Hamenei beszédét, de a legfőbb vallási és politikai vezető azt nem részletezte, hogy Irán milyen módon fogja megtorolni a légicsapást.

Hamenei bírálta a Nyugatot is, különösen az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért támogatják Izraelt a Hamász elleni háborúban. „Elvárható lett volna, hogy Izraelt megakadályozzák ebben a katasztrofális lépésben. Nem így tettek. Nem teljesítették kötelességüket a nyugati kormányok” – mondta Hamenei.

Korábban írtuk

Irán több olyan Izrael-ellenes militáns csoportot is támogat, mint a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah, Izraelt pedig nem ismeri el.

Izrael egybehangzó becslések szerint már több száz légicsapást hajtott végre Szíriában Irán-barát csoportok és iráni katonai célpontok ellen az ottani polgárháború kezdete óta, de csak nagyon ritkán ismeri el hivatalosan a támadásokat.

Ha Irán területéről éri támadás Izraelt, a megtorlás is oda fog érkezni

Ha Irán területéről éri támadás Izraelt, akkor a válaszcsapás is oda fog érkezni – közlte szerdán Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.

Katz héberül és perzsául is közzétette bejegyzését, amellyel arra reagált, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője korábban azt mondta, hogy Izraelt meg kell büntetni a Szíriában neki tulajdonított légicsapásért, amely az iráni diplomáciai képviseletet érte.