Mohammad Eszlami, az iráni atomenergetikai ügynökség vezetője az IRNA-nak adott interjújában elmondta, hogy a Szirik városában épülő létesítmények összesen ötezer megawatt teljesítményt fognak nyújtani. Hozzátette, hogy atomenergia felhasználásával hosszú távú célként, vagyis 2041-ig 20 ezer megawatt áram termelését tűzték ki célul.

Hirdetés

Az új atomerőművek építése kilenc évet fog igénybe venni.

Nasszer Sariflu projektvezető szintén az IRNA-nak nyilatkozva elmondta, hogy a mintegy 20 milliárd dolláros (7 ezer milliárd forint) projekt 4000 munkahelyet fog teremteni. Hozzáfűzte, hogy az atomerőművek egyenként 35 tonna nukleáris fűtőanyagot fognak évente felhasználni.

Az Iszlám Köztársaság jelenleg egy működő atomerőművel rendelkezik, amely ezer megawatt áramot termel, 2011-ben helyezték üzembe Oroszország segítségével. Egy másik, 300 megawatt teljesítményű erőmű az olajban gazdag nyugati Huzesztán tartományban épül.

Korábban írtuk

Az iráni atomprogram folyamatos súrlódásokat okoz Teherán és a nyugati hatalmak viszonyában. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavaly év végén közölte, hogy Irán fokozta a magas – 60 százalékos – szinten dúsított urán termelését. Szakértők nem tartják meggyőzőnek, hogy békés célú felhasználást szolgálna az ilyen magas szinten dúsított urán. Teherán viszont azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.