Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Hirdetés

Az utóbbi 24 órában 91-en haltak meg, ezzel a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma 5209-re emelkedett Iránban. A hatóságok szerint a vírus terjedése továbbra is lassul az országban, vasárnap dél óta 1294 új esetet diagnosztizáltak.

A járvány fékezését célzó egészségügyi protokollok és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó biztonsági előírások most még fontosabbá válnak amiatt, hogy a vállalatok újra működni kezdenek és az emberek többet mozdulnak ki otthonaikból – figyelmeztette az iráni egészségügyi tárca szóvivője. Kiemelte: a gazdasági élet újraindulása nem azt jelenti, hogy lazítani lehetne, épp ellenkezőleg, még inkább figyelni kell az eddigi szabályok betartására.

Az országban március közepén a hatóságok leállítottak minden, nem létfontosságú gazdasági tevékenységet, április 11. óta viszont engedélyezik a vállalatok működésének fokozatos újraindítását. Első körben a kisebb vállalkozások és boltok nyithattak újra, majd múlt szombattól, illetve hétfőtől Teheránban is ismét kinyitottak a vírus terjedése szempontjából „közepes kockázatúnak” minősített üzletek, például a piacok és a bevásárlóközpontok.

Iránban eddig a hivatalos adatok szerint 83 505 embernél mutatták ki az új koronavírust.