Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, hogy a csapatait a térségben érő támadásokra válaszul támadást intézett Irakban működő, iráni támogatást élvező fegyveresekre. Mind ez idáig az iraki belpolitikai instabilitás miatt ettől tartózkodott. Mohamed Sia asz-Szudáni iraki kormányfőnek ugyanis szüksége volt ezeknek a milíciáknak és a hozzájuk kötődő pártoknak a támogatására, hogy kormányt tudjon alakítani, és ezek jelenleg is befolyásos erők a koalícióban.

Hirdetés

Ezek a csapások közvetlen választ jelentenek az amerikai és koalíciós erők ellen Irán és iráni támogatású csoportok által elkövetett támadásokra

– tudatta közleményében az amerikai hadsereg.

Míg iraki biztonsági források korábban azt mondták, a csapásokban öt milicista halt meg, a nap folyamán a Katáib Hezbollah nevű milícia a weboldalán azt közölte, legalább nyolc fegyverese vesztette életét az amerikai műveletekben és bosszúval fenyegetőzött.

Az iraki kormány a sajtóhoz is eljuttatott közleményben tiltakozott az amerikai műveletek ellen, melyeket az iraki szuverenitás súlyos megsértésének nevezett, valamint leszögezte, hogy a légicsapások az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció küldetésével is ellentétesek.

A közleményben emellett minden, a reguláris hadseregen kívül folytatott katonai tevékenységet törvénytelennek minősítettek. Bászim al-Avadi kormányszóvivő aláhúzta: Bagdadot nem értesítették a csapásokról.

Az elmúlt hetekben több tucatszor érte már támadás az amerikai erőket Irakban és Szíriában is. Ezekben több mint 60 katona megsebesült. A támadások hosszú hónapok viszonylagos békéje után indultak újra, amit a fegyveres csoportok azzal magyaráznak, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael háborúját a Hamász ellen.

Az Egyesült Államoknak 900 katonája van Szíriában és mintegy 2500 Irakban, akiknek az a feladatuk, hogy a helyi erőket segítsék a terrorizmus elleni küzdelemben.

Sabrina Singh, a Pentagon egyik szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy az amerikai vezetésű, Szíriában és Irakban aktív nemzetközi koalíciót 66 alkalommal érte rakéta- és dróntámadás október 17. óta, azaz 10 nappal a Hamász Izrael ellen intézett támadása óta.

Korábban írtuk