A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a dróntámadások a többi között Mikolajiv, Hmelnyickij és Zaporizzsja megyéket érték, a drónokat a hadsereg szerint az Azovi-tenger keleti partvidéke felől lőtték ki.

Hirdetés

Mindeközben Németország Ukrajna melletti elkötelezettségét hangoztatta Annalena Baerbock német külügyminiszter a Potsdamer Neusten Nachrichten című német lapnak adott, szombaton közzétett interjújában, melyben azt vetette Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére, hogy tönkre akarja tenni az országot.

„Az, hogy Putyin Kijev elfoglalására, illetve több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére irányuló terve kudarcot vallott, az a hazájukat elszántan védő ukránok hihetetlen bátorságának köszönhető” – szögezte le Baerbock.

Egyúttal kiemelte: mindebben része van az Ukrajnát támogató országoknak is.

Korábban írtuk

A tárcavezető elmondta, Ukrajna az orosz erők által elfoglalt területeinek helyzete jól mutatja, mi történt volna egész Ukrajnában, illetve a vele szomszédos országokban, például Moldáviában, ha az Európai Unió és a nemzetközi közösség nagy része nem állt volna eltökélten Ukrajna mellé.

Azt vetette továbbá az orosz erők szemére, hogy szándékosan támadják az ukrán infrastruktúrát, a többi között erőműveket és elektromos vezetékeket.

„(Putyin) tönkre akarja tenni Ukrajnát, melynek éppen ezért mindaddig segítünk, amíg csak szüksége lesz rá” – szögezte le.

Németország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója a háború 2022-es februári kirobbanása óta és az Egyesült Államok után ők nyújtották a legtöbb katonai segítséget a kelet-európai országnak.