Fotó: MTI/AP/Kin Cheung
Hirdetés

A barikádok miatt több vonalon fel kellett függeszteni a buszok közlekedését, az egyik vonal végállomásánál pedig tüntetők egy emeletes buszt borítottak az útra torlaszként. A Hszinhua beszámolója szerint a demonstrálók közül néhányan felüljárókról nehéz tárgyakat dobáltak az úttestre, veszélyeztetve ezzel az ott haladókat.

Egy interneten közzétett felvételen látható, hogy egy szóváltás során egy férfit gyúlékony anyaggal lelocsolnak, majd felgyújtanak. A hatóságok beszámolója szerint a férfit kórházban ápolják.

A rendőrség oszlató akciói során egy rendőr közvetlen közelről éles lőszerrel nyitott tüzet egy tüntetőre dulakodás során. A rendőrség délben közzétett nyilatkozatában tagadta azt az interneten terjedő vádat, miszerint a tömegoszlatásban részt vevő rendőrök parancsot kaptak arra, hogy „meggondolatlanul” használják a lőfegyvereiket. A nyilatkozatban megerősítették: a lőfegyverek használatára szigorú előírások vonatkoznak, ezt a lépést a rendőröknek minden esetben meg kell indokolniuk.

A hétfői megmozdulás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy hongkongi egyetemista a múlt pénteken belehalt a sérüléseibe, miután néhány nappal korábban egy tüntetésen a rendőrség oszlatói akciói során több emeletnyi magasságból zuhant egy parkolóba.