Akinek fenntartásai vannak az egyre inkább multikulturálissá váló Hollandia jövőjét illetően, amelyben a hollandok kisebbségbe kerülhetnek, költözzön el – jelentette ki a bevándorlóbarát holland párt, a DENK vezetője.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Breitbart London cikke szerint Tunahan Kuzu ilyen és ehhez hasonló, nagy visszhangot kiváltó kijelentéseket tett egy, a héten megjelent YouTube-videóban. A Kuzu által vezetett DENK éppen egy ezerfős „rasszizmus-rendőrség” felállításán dolgozik, amelynek segítségével bíróságra citálnák „idegenellenes” honfitársaikat.

Az isztambuli születésű, Hollandiában élő politikus a videóban azt mondja a török származású, Ismail Ilgun nevű riporternek: „Amikor a hollandok külföldiként tekintenek rád, akkor lényegében azt mondják, hogy felsőbbrendűnek érzik magukat és te nem tartozol közéjük”.

Azt ajánlotta, hogy azok a hollandok, akiket nyugtalanít „Hollandia megváltozó arculata, ahol különböző emberek különböző háttérrel élnek együtt olyan városokban, mint Zaandam vagy olyan kerületekben, mint Poelenburg, takarodjanak innen”.

A riporter, Ismail Ilgun ismert YouTube-személyiség, aki azzal büszkélkedett, hogy „Erdogan katonája vagyok, egy török, aki Hollandiában marad, és rengeteg pénzt fog muka nélkül, videók készítésével keresni”. Mindezt azután tette, hogy felvételeket készített egy kerékpáros megveréséről, arról, ahogy rendbontók rendőrautókon ugrálnak, illetve rendőrök és helyi politikusok megfenyegetéséről és megfélemlítéséről. 2016-ban Mark Rutte miniszterelnök „söpredéknek” nevezte a videóst.

Miután a legújabb videó hatalmas visszhangot váltott ki a közösségi felületeken, Tunahan Kuzu azt állította, kritikusai nem megfelelő módon idézték az általa elmondottakat, majd kijelentette: „Továbbra is eltökélt célom az idegenellenesség, rasszizmus és diszkrimináció megállítása, hogy a hollandok otthon érezhessék magukat országunkban”.

A „denk” jelentése hollandul „gondolkozás”, míg törökül „egyenlőség”. A DENK elnevezésű párt, amelyet Kuzu és egy Selçuk Öztürk nevű politikus alapítottak, miután 2014-ben mindketten kiléptek a Munkáspártból, 2017-ben több mandátumot is szerzett a holland parlamentben. Kampányuk során azt hirdették, hogy a bevándorlók érdekében darabjaira kell rombolni a holland nemzeti identitást, sőt, még az „őslakos” és „bevándorló” szavak használatát is be kell tiltani. 

Követeléseik között szerepelt minden olyan utcanév megváltoztatása, illetve szobor és emlékhely lerombolása, amelyek az ország „rasszista” múltjához kötődnek, továbbá az, hogy az iskolákban tanítsák különös alapossággal Hollandia gyarmatosító és rabszolgatartó történelmét, hiszen szerintük csakis ez okolható az országban ma élő kisebbségek gondjaiért.