Fotó: ShutterStock/kerocan
Hirdetés

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy idén korlátozzák az izraeli arab kisebbség zarándoklatát az március 11-től április 8-ig tartó ramadán, a muzulmán böjti hónap idején a jeruzsálemi Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél.

A miniszterelnöki hivatal szerint ez a „kiegyensúlyozott” döntés „lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek meghatározta biztonsági szükségletek keretein belül”.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) videofelvételt tett közzé, amelyen az látszik, hogy a Hán-Júniszban található Nasszer kórház gyógyszertárában olyan orvosságokat találtak, amelyeket Izraelből küldtek az október 7-én elhurcolt túszoknak, de nem juttatták el hozzájuk. A többnyire felbontatlan dobozokra ráírták a túszok neveit, akiknek szánták őket, s gyakran fényképeiket is ráragasztották.

Emellett a Nasszer kórházban nagy mennyiségű fegyverre és egy, a Nir Óz nevű kibucból elrabolt járműre is bukkantak az izraeli biztonságiak. Az IDF X-en közzétett jelentése szerint az izraeli biztonságiak több száz, a kórházban bujkáló, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint fogtak el, akik közül többen egészségügyi személyzetnek álcázták magukat.

Korábban írtuk

Az IDF jelentése szerint vasárnap életét vesztette egy 20 éves sorkatona a Gázai övezet déli részén folytatott összecsapásokban, melyekben többen mások megsebesültek.

Palesztin jelentések szerint Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben tűzharc tört ki a körözött palesztinok letartóztatására a városba érkező izraeli biztonságiak és helyi fegyveresek között. A szemtanúk beszámolói szerint az összecsapásban a palesztinok pokolgépet vetettek be egy izraeli katonai jármű ellen.