Fotó: ShutterStock.com/Jose HERNANDEZ Camera 51
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium színeken alapuló „közlekedési lámpa” rendszerének bevezetése, tavaly március óta először számít „zöldnek” mind a 280 izraeli település. Ez azt jelenti, hogy csak elszórtan vannak koronavírusos betegek az országban.

Nachman As professzor, járványügyi kormánybiztos vasárnap reggel bejelentette a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek, hogy a következő hetekben felülvizsgálják, megszüntessék-e a kötelező maszkviselést a zárt helyeken is, miután a szabad ég alatt már egy hónapja maszk nélkül járhatnak az izraeliek.

Az újabb enyhítés azért lehetséges, mert a nagyfokú átoltottság nyomán fokozatosan visszaszorulóban van a koronavírus-járvány az országban, csökken az új fertőzöttek száma. Szombaton már csak 17 új esetet mutattak ki 11 581 tesztből, ami 0,2 százalékos arányt jelent.

A biztos szerint meg kell kezdeni a 12-15 éves korosztály beoltását a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával annak amerikai, majd izraeli engedélyezése után, de erről egyelőre nem született döntés.

Korábban írtuk

Az egészségügyi minisztérium továbbra is csak a feltétlenül szükséges esetekben támogatja a külföldre utazást, mert attól tart, hogy a már beoltott izraeliek a vakcinával szemben ellenálló vírusváltozattal találkozhatnak, és azt hazahozhatják.

A minisztérium 2021. december 31-ig meghosszabbította az izraeli oltottak és a betegségből felgyógyultak „zöld igazolását”, mert az eddigi vizsgálatok és tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a vakcina legalább az év végéig megvédi az oltottakat.

A lovakat megfertőző koronavírust azonosítottak a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói közösen a kaliforniai egyetem tudósaival, amely az emésztőrendszert támadja meg, étvágytalanságot, gyengeséget és lázat, sőt esetenként más súlyos tünetekkel járó szövődményeket is okoz. A megvizsgált 333 egészséges ló 12,3 százalékának vérmintájában találtak koronavírus elleni antitesteket.

Szombaton egy ember hunyt el az új koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben Izraelben, és már csak 150 beteget ápolnak kórházakban. Jelenleg 84 súlyos esetet tartanak nyilván, és 50-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 419 308 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 58,28 százalékát jelenti.

A harmadik járványhullám mostani, leszálló szakaszában 985 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 838 887 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6376-an haltak meg Izraelben.