A Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást követett el Izrael több déli települése ellen. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsebesült, és a fegyveresek Gázába hurcoltak túsznak 240 embert, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael nagyszabású hadműveletet indított a Gázai övezetben, ammelyben immár több mint 28 ezer palesztin vesztette életét a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

Hirdetés

A tavaly november végi egyhetes tűzszünet keretében több mint száz túsz kiszabadulhatott cserébe Izraelben fogva tartott 240 palesztin szabadon engedéséért.

„Sokan meghaltak az izraeli túszok közül, a még életben lévő foglyok pedig rendkívül nehéz körülmények között tengődnek”

– mondta Abu Obeida Hamász-szóvivő egy hangfelvételen.

„Számtalanszor figyelmeztettünk, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve azok, akiket túszul ejtettünk. Nem akartuk, hogy a helyzet ideáig fajuljon, de Izrael vezetése nem hallgatott ránk”

– mondta.

Korábban írtuk

„Hónapokig próbáltuk megkímélni ezeknek a túszoknak életét, és ellátni őket, mert legfőbb humanitárius célunk kiszabadítani saját embereinket, és érvényesíteni népünk legitim jogait”

– tette hozzá Obeida.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője kedden arról számolt be, hogy még 136 túsz van a Gázai övezetben, akik közül 31-et halottnak hisznek.