Az ENSZ Közgyűlésének 1999-es döntése alapján november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja, melyről az EP e heti strasbourgi plenáris ülésen is megemlékeztek. Járóka Lívia írásbeli hozzászólásában kiemelte, hogy a nőket ért erőszak megakadályozására átfogó tagállami törvényi garanciákra, központi és regionális programokra és egységes társadalmi fellépésre van szükség, „nem pedig üres szavakra és a megbukott isztambuli egyezmény ratifikációjának erőltetésére”.

Hirdetés

„Minden három nőből egy tapasztalt már fizikai és/vagy szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ez az adat becslések szerint körülbelül a duplája a roma nők és lányok körében”- hangsúlyozta Járóka Lívia.

„A helyzet kifejezetten aggasztó és ma már az is adatokkal bizonyítható, hogy az isztambuli egyezmény bevezetésével a nők helyzete és társadalmi megítélése csak romlott a ratifikáló országok többségében. Jó döntésnek bizonyult tehát, hogy egyes tagállamok, mint például Csehország és Magyarország, nem ratifikálták az egyezményt, így egy erős nemzeti garanciarendszert tudnak kialakítani a nők jogainak és emberi méltóságának védelmére” – húzta alá a képviselő.

Korábban írtuk