Hirdetés

Szexoktatás kicsiknek

Az előző évben a leglátogatottabb internetes portállá váló TikTokon újabb oktató hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy büszkén hirdeti: óvodás gyermekeknek a „névmásokról, transzneműségről, genderkifejezésmódról és szexualitásról” szeret beszélni. A handsomefulandpurdy néven videókat közzétevő fiatal nő saját bevallása szerint nembináris-transznemű és óvodában dolgozik, a fentieket pedig azért tartja fontosnak, mert sok szülő „nem hajlandó felvilágosítani a homoszexualitásról” a kicsinyei­ket.
(twitter.com/libsoftiktok, 2021. 12. 27.)

Fotó: shutterstock.com

Rasszista a Száncsengő

A New York állambéli Brightonban található Council Rock Elemi Iskolában ezentúl nem éneklik a Száncsengő (Jingle Bells) című népszerű karácsonyi dalt, mert az az igazgató, Matt Tappon szerint „problémás vagy sértő lehet”. Ennek alapjául az intézmény vezetői egy 2017-es elemzést idéztek, amely szerint a James L. Pierpont által jegyzett dalt először 1857-ben egy bostoni, úgynevezett ván­dor­előadáson mutatták be. Ezek arról voltak ismertek, hogy fehér bőrű emberek feketének maszkírozva léptek fel rajtuk. Amikor a dal betiltásáról az elemzés szerzője, Kyna Hamill tudomást szerzett, úgy nyilatkozott, megdöbbentette az iskola döntése, szerinte ugyanis a népszerű dalt egyszerűen élvezni kellene, eredeti bemutatója semmit nem vesz el értékéből.
(Peter Lovenheim: Jingle all the way? Maybe not, Rochester Beacon, 2021. 12. 23.)

Amikor jó a rasszizmus

A New York szövetségi állami Egészségügyi Hivatal közleményben jelezte, a felügyelete alatt álló intézményeknek hogyan kell alkalmazniuk a Covid–19 ellen használt Paxlovid és Molnupiravir gyógyszereket. Ebből kiderül többek közt, hogy a pácienseknek például enyhe vagy közepes tüneteket kell produkálniuk, vagy éppen olyan alapbetegségük kell hogy legyen, amely miatt a Covid–19 az esetükben súlyossá fajulhat. A közlemény mindezen felül azt is tartalmazza, hogy a „nem fehér vagy hispán rasszú embereknél” nincs szükség arra, hogy a gyógyszerek használatához megszabott kritériumoknak megfeleljenek, hiszen „esetükben a faj/etnikum már önmagában is rizikófaktor”. Nem sokkal később New York városa ugyanilyen szabályozást vezetett be.
(Hank Berrien: NY Department Of Health Prioritizes People Of Color For Oral Covid–19 Therapies, The Daily Wire, 2021. 12. 31.)

Fotó: shutterstock.com

Bónusz a bőrszínért

A Minnesota állambéli Mankato iskolatanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy pluszjuttatást nyújtsanak azoknak a színes bőrű oktatóknak, akik vállalják egy másik színes bőrű kollégájuk mentorálását. Döntés született ezenkívül arról is, hogy „indián tanárokat más indián tanárokkal, színes bőrű tanárokat pedig más színes bőrű tanárokkal” együtt helyeznek el intézményeikben, így ugyanis szerintük megnő az esély arra, hogy támogassák egymást a munkatársak.
(Kyle Hooten: Mankato schools vote to allow extra pay for non-white teachers, alphanews.org, 2021. 12. 21.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Milyen nemű Isten?

A Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem egyik diákja azért kapott kevesebb pontot egy dolgozatára, mert abban Istenre hímneműként utalt, vagy ahogy Cecilia González-Andrieu teológiaprofesszor az értékelésben jelezte, „többször is a férfiakra utaló gendernyelvezetet használta”. A diák e-mailben jelezte egyet nem értését, hangsúlyozva, hogy a Biblia szintén kizárólag hímnemű névmással írja le Istent, hozzátéve: „Keresztényként nőttem fel abban a tudatban, hogy Isten hímnemű.” González-Andrieu válaszában felajánlotta, hogy a diák javíthat a dolgozatra kapott jegyen, amennyiben ellátja megfelelő lábjegyzetekkel, meggyőzően bizonyítva, hogy Isten valóban hímnemű.
(Kyle Schmidbauer: Student’s paper marked down for describing God as male, The College Fix, 2022. 01. 03.)

Fotó: shutterstock.com

Szegény kis gyilkosok

Washingtonban demokrata párti képviselők olyan törvénymódosítás-tervezetet mutattak be, amelytől azt remélik, hogy az igazságszolgáltatás jogi rendszerében segítenek elérni a „fajok közti méltányosságot”. Az 1692-es számon beterjesztett tervezet enyhítené az úgynevezett „autós lövöldözések” (vagyis amikor mozgó járműből adnak le lövéseket, ezzel gyakran ártatlanokat meggyilkolva) büntetési tételét – visszamenőleg is. A tervezet egyik beterjesztője, Tarra Simmons demokrata párti képviselő indoklásként azt közölte, az ilyen típusú gyilkosságok elkövetői jellemzően fekete bőrű fiatal férfiak, a jelenlegi, szigorú büntetés ebből következően tehát a „rendszerszintű rasszizmus” tipikus megnyilvánulása.
(Katie Daviscourt: WA state Democrats propose bill to lessen sentences for drive-by shooting murderers, The Post Millenial, 2021. 12. 29.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Van remény. Hiába a folyamatos liberális nyomás, egy decemberi közvélemény-kutatás adatai szerint az amerikaiak 75 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy csak két nem létezik. Ezzel a kijelentéssel a demokrata párti szimpatizánsok közel fele, a pártfüggetlen szavazóknak pedig 60 százaléka is „határozottan egyetért”. A szülői beleegyezés nélkül folytatott iskolai genderoktatást a republikánusok 80, a demokraták 54, a pártfüggetlenek 72 százaléka (mindösszesen a megkérdezettek 68 százaléka) határozottan ellenzi.
(Most Americans Side With J.K. Rowling: Only Two Genders, Rassmussen Reports, 2021. 12. 27.)