Fotó: ShutterStock.com (archív)
Hirdetés

A vádhatóság közleményében arról tájékoztatott, hogy az ügyben eddig hét gyanúsított ellen folyik vizsgálat: a jelenlegi információk szerint közülük legalább két személy vett részt a belpolitikai botrányt kirobbantó felvétel kitervelésében és elkészítésében. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy nem bűnszervezetek vagy külföldi hírszerzések tevékenységéről van szó.

Az eljárás alá vont hét személy ellen a többi között hangfelvevő- és lehallgató készülékkel való visszaélés, titkosított iratok hamisítása, zsarolás kísérlete, valamint súlyos csalás gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészség kiemelte, hogy „kiváló, intenzív” együttműködést folytatott a Szövetségi Bűnüldözési Hivatal által létesített különleges nyomozói csoporttal. A 2019 májusában indult vizsgálatok során eddig 40 meghallgatást, 15 házkutatást foganatosítottak és 36 pénzforgalmi számlát vizsgáltak meg. Emellett több mint egy tucat európai nyomozási határozatot terjesztettek elő a holland, a német, illetve a spanyol hatóságoknál, valamint egy jogsegélykérelmet Svájcban.

A vádhatóság közölte azt is: egyelőre még vizsgálják, hogy a vizsgálati őrizetbe vett három személy közreműködött-e a felvétel létrejöttében. Egyelőre őket kábítószer kereskedelemmel és súlyos csalással gyanúsítják, „ugyanis állítólag hamis információkat adtak el egy honlap üzemeltetőjének”.

Az ügyészség szerint az Ibiza-videó hanganyagát egy hangstúdióban javították fel. Ezt követően a felvételt megpróbálták forgalomba hozni: a videót „milliós nagyságrendű összegekért” többeknek felajánlották megvételre, de sikertelenül.

A vádhatóság szerint az eljárás most egyebek mellett a lefoglalt számtalan adathordozó kiértékelésére összpontosít.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyezte, hogy a titkosított nyomozás miatt egyébként nagyon szófukar bécsi ügyészség azért hozhatott bizonyos részleteket nyilvánosságra, mert a vizsgálati őrizetbe vett személyeknek joguk van betekinteni az ügy irataiba.

Heinz-Christian Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, amelyben Strache alkancellár volt, és előrehozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott.