Josh Green kormányzó szerint a turisták körében népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetéknek legsúlyosabb természeti csapása, ezrek váltak hajléktalanná és mintegy 1000 épület elpusztult.

Hirdetés

„Évekig tart majd Lahaina újjáépítése” – közölte Green. A politikus szerint új Lahaina emelkedik majd ki a hamvakból, amelyet Maui a saját értékei szerint a saját képére formál. A város a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy 2 millió turista kereste fel, ami a szigetre látogatók mintegy 80 százaléka.

A város közelében kedden csaptak fel a lángok, majd sebesen áterjedtek a településre. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a lángok elől, és ezreket, helyieket és turistákat kellett kimenekíteni.

Mauin további két helyen is lángol a növényzet, az oltást pedig nehezíti a szárazság és a helyenként óránkénti 100 kilométeres sebességű széllökések. A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A harmadik tűzről nem érkezett ilyen tájékoztatás. Green szerint a halálos áldozatok száma meg fogja haladni a szigeteket ért eddig legsúlyosabb természeti csapás, az 1961-es szökőár áldozatainak számát. Akkor 61 ember halt meg.

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység, a fosszilis üzemanyagok használata miatti klímaváltozás egyre intenzívebb és szélsőségesebb időjárást és természeti katasztrófákat von maga után.

Korábban írtuk