A tagállamok külügyminisztereinek hagyományosan az évfordulóhoz igazított tanácskozása második munkanapját megelőzően, a jubileumi megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére.

Hirdetés

Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva – hangsúlyozta. A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, hanem Észak-Amerikáét is – húzta alá. A NATO révén az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más nagyhatalomnak a világon – emelte ki. Az európai szövetségesek világszínvonalú hadseregekkel, kiterjedt hírszerző hálózatokkal és egyedülálló diplomáciai képességekkel járulnak hozzá a szövetséghez, ezzel megsokszorozva Amerika erejét – mondta.

„Nem hiszek csak Amerikában, és nem hiszek csak Európában sem, de NATO-beli szövetségükben igen, mert együtt erősebbek vagyunk” – fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha.

Korábban írtuk

Fennállása óta a NATO-nak számos kihívással kellett szembenéznie, amelyek mind tanulsággal szolgáltak a szövetségeseknek. „Minden tapasztalat és kihívás megtanított minket arra, hogy szükségünk van egymásra” – mondta.

Egyetlen szerződés sem olyan fontos, mint a NATO szövetségét létrehozó – hangoztatta. Ilyen kevés szóval megírt szerződés, mint a NATO-é soha nem jelentett akkora biztonságot, jólélet és békét olyan sok ember számára, mint amennyi az összlakossága a tagországoknak – jelentette ki. „Mindez annak az ünnepélyes ígéretnek köszönhető, hogy összetartunk és megvédjük egymást, ahogyan a 75 év alatt mindvégig tettük” – zárta gondolatait a NATO-főtitkár.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezési verseny idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország, Csehországgal és Lengyelországgal együtt, 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz.

A NATO fő céljai között szerepel, hogy tagjai minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megvédése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.