A kormányfő hivatala által hétfőre virradóra kiadott közlemény szerint Biden inkriminált megjegyzése nyelvbotlás is lehetett, amikor az elnök a világháborúban eltűnt amerikai katonák pennsylvaniai emlékművénél tett látogatása során „arra utalt, hogy nagybátyját kannibálok ették meg, miután repülőgépét 1944 májusában lelőtték Pápua Új-Guinea felett”. Marape hangsúlyozta: országa „nem érdemli meg, hogy ily módon megbélyegezzék”.

Hirdetés

A pápua új-guineai kormányfő emellett arra kérte Bident, hogy intézkedjen a második világháborúban a csendes-óceáni szigetvilágban fellelhető maradványok eltakarításáról, hogy nagybátyja, „Ambrose Finnegan, és más amerikai katonák eltűnésének valódi körülményeit tisztázni lehessen.”

Pápua Új-Guinea az Egyesült Államok stratégiai szövetségese a térségben a kínai befolyás ellensúlyozására. Washington tavaly írt alá védelmi együttműködési megállapodást a szigetországgal, míg Peking a közeli Salamon-szigetekkel kötött biztonsági paktumot. Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnap a pápua új-guineai fővárosban, Port Moresbyben folytatott tárgyalásokat a miniszterelnökkel a szorosabb gazdasági kapcsolatok kiépítése érdekében.

Korábban írtuk