Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Joe Biden amerikai elnök az amerikai gazdaság helyzetérõl beszél a chicagói Régi Postán 2023. június 28-án.
Hirdetés

„Az Egyesült Államok több mint 30 évig fáradhatatlanul dolgozott rajta, hogy megsemmisítse vegyifegyver-állományát” – áll a közleményben. Biden hozzátette: a fegyverek megsemmisítése egy lépéssel közelebb visz bennünket a vegyi fegyverek borzalmaitól mentes világhoz.

Az 1997-es, 193 országot egyesítő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény szeptember 30-ai határidővel kötelezte Washingtont a fegyverek végleges megsemmisítésére. Ezzel a lépéssel az Egyesült Államok hivatalosan is csatlakozott azon országokhoz, amelyek elutasítják a vegyi fegyverek alkalmazását a harctéren.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet pénteken megerősítette az állomány megsemmisítését Kentucky államban. Washington ugyan példát mutatott cselekedetével, a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény több tagja – úgy is, mint Oroszország vagy Szíria – továbbra is tárol vegyi fegyvereket. Biden az elnöki közleményben felszólította ezen országokat, hogy tartsák magukat az egyezményben foglaltakhoz.

A modern hadviselésben először az első világháború alatt vetettek be vegyi fegyvereket, melyeknek annak idején legkevesebb 100 ezer áldozata volt. Noha a háború utáni években született Genfi Egyezmény megtiltotta az ilyen fegyverek használatát, az országok egészen addig megtartották állományukat, amíg az egyezmény módosításával később kötelezővé nem tették azok megsemmisítését.

Korábban írtuk