Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
Olaf Scholz német kancellár
Hirdetés

A Downing Street ismertetése szerint Johnson és Scholz pénteken telefonos egyeztetést tartott az ukrajnai helyzetről, és a brit kormányfő tájékoztatta a német kancellárt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott minapi megbeszéléseiről.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint a két kormányfő egyetértett abban, hogy fontos a párbeszéd fenntartása Oroszországgal, és mindketten kifejezésre juttatták eltökéltségüket arra, hogy a rendelkezésre álló összes diplomáciai eszközt fel kell használni a jelenlegi feszültségek felszámolására.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson és Olaf Scholz ugyanakkor egyaránt szükségesnek nevezte azt is, hogy a szövetségesek világos és következetes hangvételű üzenetet fogalmazzanak meg Oroszországnak az Ukrajna elleni további orosz katonai akció következményeiről.

Megállapodtak abban is, hogy folytatják az együttműködést egymással és a többi nemzetközi partnerrel átfogó szankciócsomag összeállítása érdekében.

Korábban írtuk

Boris Johnson a pénteki telefonos megbeszélésen hangsúlyozta: ezeket a szankciókat időben ki kell dolgozni ahhoz, hogy az Ukrajna elleni további orosz katonai fellépés esetén azonnal érvénybe léphessenek.

A brit kormányfő két héten belül másodszor tartott telefonos egyeztetést a német kancellárral. Legutóbbi, január 21-i megbeszélésükön Johnson szintén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a NATO-szövetségesek összehangolt válaszintézkedéseket dolgozzanak ki az Ukrajna elleni orosz katonai akció esetére.

Johnson december közepe óta háromszor tárgyalt az ukrajnai válságról az orosz elnökkel is, legutóbb e hét közepén, amikor kifejtette Putyinnak, hogy tragikus számítási hiba lenne Oroszország részéről bármiféle további katonai behatolás Ukrajna területére.

Johnson és Putyin a szerdai megbeszélésen egyetértett ugyanakkor abban, hogy senkinek nem áll érdekében a helyzet súlyosbodása.

Elégedetten nyugtázták, hogy Nagy-Britannia és Oroszország kommunikál egymással számos fontos kérdésben, köztük például a klímaváltozásról, az afganisztáni helyzetről vagy az iráni nukleáris fejlesztésről szóló megállapodásról, és egyetértettek abban, hogy ugyanilyen szellemben kell alkalmazni a párbeszédet a jelenlegi ukrajnai feszültség ügyében is, annak érdekében, hogy sikerüljön békés megoldást lelni.