Fotó: MTI/EPA/A Palesztin Hatóság elnöki hivatala/Szaer Ganajem
A Palesztin Hatóság elnöki hivatala által közreadott képen Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét fogadja Kairóban
Hirdetés

A jordániai királyi palota közleménye szerint a két vezető kijelentette, hogy elutasít minden olyan izraeli tervet, amely elválasztja egymástól a két palesztin terület, a Gázai övezet és izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordánia sorsát. Hozzátették: a két terület képezi a jövőbeni palesztin állam alapját.

Egyiptom és Jordánia a gázai tűzszünet elérése és a humanitárius válság enyhítése érdekében küzd – hangoztatta II. Abdalláh és Abdel-Fattáh esz-Szíszi.

A király és a két elnök közölte azt is: mereven ellenzik a palesztinok bármilyen módon történő kitelepítését vagy olyan helyzet teremtését, amelyben kényszerűségből maguk mennek el területeikről. A tárgyalásokról egy magas rangú egyiptomi vezető számolt be, aki szerint Egyiptom figyelmeztetett: a Gázai övezet kiürülésének egyre nagyobb a veszélye, minthogy Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet totális háborúja miatt nagyon sok lakos menekült el délre, az egyiptomi határ közelébe.

Szíszi kijelentette, hogy a gázai palesztinoknak szánt segítség növeléséhez a nemzetközi közösség „határozott kiállására” van szükség, amivel kikényszerítik a tűzszünetet – áll az egyiptomi elnöki hivatal közleményében.

Korábban írtuk

A Vörös-tenger partján fekvő Akabában megtartott hármas találkozónak egyiptomi biztonsági illetékesek szerint az volt a célja, hogy megvitassák a gázai háború alatt és után várható helyzetet, beleértve a lerombolt terület helyreállításához való külföldi pénzügyi hozzájárulást és választások kiírását a fegyverszüneti megállapodás után hat hónapon belül.

A találkozó előtt Abbász Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozott, aki most és közel-keleti körútján korábban is felszólította az izraeli vezetőket: tegyék lehetővé egy palesztin állam létrejöttét.

Egyiptom és Katar külön-külön próbál meg közvetíteni a Hamász és Izrael között a gázai fegyverszünet és a Hamász által az október 7-i támadásban túsznak elhurcolt emberek elengedése érdekében.

A Hamász kettes számú vezetőjének, Száleh Arúrinak múlt heti bejrúti meggyilkolása után egy rövid időre megszakadtak a tárgyalások a felek között, de aztán folytatódtak, és izraeli küldöttség látogatott Egyiptomba, hogy megvitassa egy hosszú távú fegyverszünet lehetőségét a túszok elengedéséért cserébe – közölték egyiptomi biztonsági tisztviselők.