„Az Európai Bizottság tizenkét prioritást támasztott. Ezek közül önök hármat teljesítettek, kilenc marad” – hangsúlyozta az uniós főképviselő.

Hirdetés

Kiemelte, hogy Tbiliszinek különösen a jogállamiság, az emberi jogok és a sajtószabadság terén kell reformokat megvalósítania.

„Mind a kilenc feltétel fontos, és ezek olyan reformok, amelyekre az országnak szüksége van. El kell végezni a munkát, de még van idő” – mutatott rá Borrell.

Közölte, hogy Brüsszel ősszel teszi közzé az uniós bővítésről szóló éves jelentését, amelyben értékeli az egyes országokban végrehajtott reformok menetét. Hozzátette, hogy ajánlásokat is megfogalmaznak a csatlakozni kívánó államok számára, hogy segítsék őket útjukon az Európai Unióba.

Korábban írtuk

Beszélt arról is, hogy az év végéig az uniós tagállamok döntést hozhatnak a tagjelölti státuszról. „Úgy vélem, Georgia sikert érhet el. Úgy gondolom, önök minden feltételt teljesíteni tudnak” – tette hozzá.

Az EU 2022 júniusában Georgiának nem, de Ukrajnának és Moldovának megadta a tagjelölti státuszt. Az Európai Unió egyebek mellett az igazságszolgáltatás, a választási rendszer, a sajtószabadság és az oligarchák elleni harc terén kért reformokat Georgiától. Tbiliszi már végrehajtotta a választójogi reformot, létrehozta a korrupcióellenes hivatalt, az új választási rendszer alapján ombudsmant nevezett ki, megváltoztatta a hátrányos megkülönböztetést tiltó és a szervezett bűnözés elleni törvényeket, s kinevezett a legfőbb igazságszolgáltatási tanács öt tagja közül hármat.