A főképviselő arra reagált, hogy csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Hirdetés

Felhívta a figyelmet, hogy év eleje óta mintegy harminc, tavaly pedig 150 palesztint öltek meg az izraeli erők Ciszjordániában, köztük 30 gyermeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai.

„Az EU-t komolyan aggasztja az Izraelben és a megszállt palesztin területeken kialakult, fokozottan feszült helyzet. Felszólítjuk mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítése és a biztonsági koordináció újraindítása érdekében, ami elengedhetetlen a további erőszakos cselekmények megelőzéséhez” – húzta alá Borrell.

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy „megdöbbenéssel értesült” arról a pénteki terrorakcióról, amelyben egy jeruzsálemi zsinagógánál nyolcan meghaltak és többen megsebesültek.

Korábban írtuk

Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket „az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket.”

„Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében. Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra” – tette hozzá a főképviselő.