Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A KCNA szerint az ülésen elnöklő Kim Dzsong Un a bonyolult bel- és külpolitikai helyzetről tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit. A Kyodo japán hírügynökség szerint ez utalás lehet arra, hogy az észak-koreai vezető a nukleáris leszerelésről szóló – zátonyra futott – tárgyalásokkal kapcsolatos álláspontját ismertette.

A Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága a kommunista ország legfőbb katonai döntéshozó szerve. A testület tagjai mellett a népi fegyveres erők minisztériumának, a vezérkarnak, a hadsereg parancsnokságának és a különböző biztonsági szerveknek a képviselői is jelen voltak a mostani tanácskozáson.
A kommunista állam hírügynöksége beszámolt arról, hogy a Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága „fontos szervezeti-politikai és katonai intézkedéseket vitatott meg, illetve fogadott el”. Megvitatásra kerültek az ország önvédelmét szolgáló katonai képességek fejlesztésével kapcsolatos kulcsfontosságú kérdések is.

A KCNA közölte továbbá, hogy a párt katonai-stratégiai irányvonalával összhangban az ülésen megvitatták és elfogadták új alakulatok létrehozását, illetve meglévők átszervezését és kiszélesítését, valamint intézkedéseket hoztak a hadsereg egységeinek áttelepítésével kapcsolatban.

A hírügynökség részletek említése nélkül megjegyezte, hogy az ülésen leváltották a testület több tagját, helyükre pedig új tagokat neveztek ki. Hozzátette: személyi változtatásokat hajtottak végre az észak-koreai biztonsági erők, valamint a hadsereg parancsnokságának soraiban is.

Phenjan az elmúlt hetekben ismét visszatért az Egyesült Államokkal szembeni agresszív retorikához, ahogy közeleg a Kim Dzsong Un által év végéig szabott határidő az észak-koreai nukleáris programról szóló egyeztetések újraindítására.

A tárgyalások azóta nem haladtak előre, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februári találkozója eredménytelenül zárult. Kim, aki tavaly egyoldalúan függesztette fel a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétakísérleteket, nem zárta ki, hogy Észak-Korea „új útra” lép, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a Phenjan elleni szankciókkal és nyomással.

Észak-Korea május óta 13 alkalommal végzett kísérleteket ballisztikus és tüzérségi rakétákkal, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra, és kilátásba helyzete a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket.