Ezen a héten kedden és szerdán az Egyesült Államok határán több mint négyszáz, többségében Dél-Amerikából érkező határsértőt – köztük gyerekeket – tartóztattak fel.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Egy 82 fős csoportra – amely főként guatemalai családokból állt – nem sokkal kedd éjfél előtt találtak rá a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (U.S. Customs and Border Protection; CPB) ügynökei a san luisi átkelő közelében. A legfiatalabb illegális határátlépő kétéves, míg a legidősebb 48 éves volt.

Majdnem négy órával később egy újabb, ezúttal 83 főből álló csapatra bukkantak ugyanezen a területen. Ennek tagjai egy, a határfal alatt ásott járaton keresztül próbáltak az Egyesült Államok területére jutni. A CBP szerint a többségük guatemalai, kisebb részük el salvadori volt.

Szerda éjfélre összesen 449 illegális határátlépőt sikerült lefülelni két nap alatt. 

Pénteken a CBP bejelentette, hogy októberben összesen 50 975 illegális migránst kaptak el az Egyesült Államok dél-nyugati határán, ez pedig ebben az esztendőben eddig a legmagasabb szám: kétszer annyi, mint a megelőző év ugyanezen hónapjában. A feltartóztatottak között több mint ötezer kíséret nélküli kiskorú is volt.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az illegálisan az Egyesült Államok területére bejutni próbálók nem kaphatnak menekültstátuszt.